Házikert

Látogassunk magánkerteket!

Agrofórum Online

A ’Látogatható Magánkertek’ oldalára már magam sem tudom, hogy hogyan keveredtem, de az biztos, hogy amikor már rátaláltam, akkor igencsak sok időt töltöttem ott, latolgatva, hogy melyik is az a program, melyen leginkább szeretnék részt venni. Mindeközben egyre inkább kíváncsi lettem, hogy ki az, aki ezt a vállalkozást megvalósította és összefogja.

Szomorú Miklós kertészmérnökkel a kezdetekről, önfenntartó kertekről éppúgy beszélgettünk, mint arról, hogy milyen érdekességek várják azokat, akik részt vesznek a programjaikon.

Miklós – idézi fel – 2003-ban diplomázott a Kertészeti Egyetemen, okleveles kertészmérnökként, marketing szakirányon. Térségfejlesztésből írta a diplomamunkáját, konkrétabban egy alföldi falu fenntartható fejlődésének a lehetőségét vizsgálta meg. Mint csoporttársai jelentős része, az egyetemi évek alatt ő is épített kerteket, illetve, ahogy pontosít, segített kertet építeni, nagyon jól jött ugyanis az a kis bevétel az ösztöndíj mellett:

Az egyetem befejezését követően saját céget alapítottam, és akkor már valóban építettem a kerteket, de akkor még nem abban a szemléletben, amelyet most magaménak vallok, és igyekszem másoknak is átadni. Nem a kavicsburkolatos, ún. ’nagy köves’ irányt követtem, de akkor még nem figyeltem a talajéletre, ökológiai rendszerre, amely maga a kert is lehet.

A nagy váltást, változást a saját kert, ill. annak megtervezése, megvalósítása hozta el:

Tíz évvel ezelőtt, amikor a sajátomat volt lehetőségem megépíteni, akkor eldöntöttem, hogy szakítok az addigiakkal, és egy olyan kertet tervezek és hozok létre, ahol nem kell permetezni, amely nem igényel műtrágyát. Ezért elkezdtem kutatni, hogy mindezt miképpen tudom megvalósítani. Ekkor tanultam meg azt pl., hogy mit is értünk talajélet alatt, milyen lehetőségeket jelent ez a kertépítés szempontjából, vagy, hogy milyen egymást ’segítő’, növények vannak. Leginkább külföldi irodalomra támaszkodhattam, de már idehaza is többen foglalkoztak a fenntartható fejlődés témájával. Elég például, ha csak Gyulai Ivánt említem, akinek amellett, hogy számos írása jelent meg a témában, workshopok keretében is átadta az ismereteit.

Akár a semmiből új világot

Miután a tervei szerint létrehozta a kertjét, lehetősége volt arról is meggyőződni, hogy az általa választott irány igencsak jól működik. A sokféle, őshonos növény alkalmazásának, a kompaszthagyó mulcsozásnak, a kevesebb, de tudatos öntözésnek, a biológiai növényvédelemnek köszönhetően, bár gyakorlatilag semmit nem csinált, de egyre szebb lett a kertje. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy a felhalmozódott tudást, tapasztalatot workshop formájában kellene megosztania az arra nyitottakkal. A kertépítést, amellyel húsz éven keresztül foglalkozott, mostanra befejezte, és ma már ’csupán’ tervezőként dolgozik kollégáival együtt. Természetesen, a kezeik közül csakis ún. természetközeli kertek tervei kerülnek ki, munkájuk során figyelnek a megfelelő arányokra, arra, hogy a kertekben diverz, egymásra ható, sokféle, de mégis azonos igényű növények kapjanak helyet. Kérdésemre elmondja, hogy megrendelőik zöme fiatal házas, akik eladva lakásukat, kertes házba, vagy társasházba költöznek. Ezeknél a megkereséseknél viszonylag egyszerű a feladat, hiszen a ’semmiből építenek új világot’, vagyis egy önfenntartó ökológiai rendszert. Bonyolódik a folyamat, ha tíz-húsz éves kertet kell átalakítani, ahol úgymond ’impulzus vásárlások’ eredményei is helyet kaptak, amelyek pl. nem feltétlenül a hazai klímára valók, vagy a jelenlegi időjárást már nem tolerálják.

Nincs mindig időnk arra, hogy személyesen mérjük fel a területet, de fotó- vagy videófelvétel ezt tökéletesen helyettesíti. Megkérjük a megrendelőt, hogy a szomszédos területeket is rögzítse, így teljes képet kapunk. Ezt követően, mi adunk egy árajánlatot, ha azt elfogadják, akkor kommunikálunk tovább, minden írásban történik. Gépi tervezésbe szerkesztjük bele a kézi rajzokat, elfogultság nélkül mondhatom, ezek gyönyörű alkotások. Mindezek alapján a megrendelő saját kézzel is eltudja ültetni a növényeket, ha úgy dönt, hogy nem kéri kivitelező segítségét. Pontos növénylistát is csatolunk a tervhez, figyelve arra, hogy az ebben szereplő valamennyi virág, cserje, fa könnyen beszerezhető legyen.

Türelem legyen

Kérdésemre, hogy tapasztalata szerint mi jelenti a legnagyobb kihívást a kertépítésben, azt válaszolja, hogy a fizikai munka, illetve a türelem:

A kivitelezés valóban egy nehéz fizikai munka, és az, amikor a növények helyükre kerülnek, az a teljes munkafolyamatban a legutolsó pillanat. Ezt meg kell, hogy előzze a talajjavítás, a talajélet javítása, gyommenetesítés, ágyásszegélyek kialakítása, öntözőrendszer telepítése. Ez mind igen nehéz fizikai munka, aki erre nincs felkészülve, vagy irodai munkát végez, annak nem egyszerű a feladat.

Hogy ehhez mennyi idő szükséges? Miklós szerint minimum egy év:

Egy szennyezett talaj nagyon nehéz alap, például egy cementtel teleszórt területet szinte lehetetlen feljavítani, de például egy elhanyagolt, gazos terület sokkal, de sokkal könnyebb ennél. Ott ugyanis a növények gyökerei lazítják a talaj, a lehulló levelek javítják a humusztartalmat, van élő baktériumflóra. Egy év alatt, mondhatom, csodát lehet tenni, de négy-öt év az, amíg teljességgel kialakul egy jobb talajélet, ezzel együtt a jobb vízmegtartó képesség is. Egy évet szoktam tehát javasolni talajjavításra, gyomirtásra, ugyanis ezek ugyanannak a folyamatnak a részei.

Az automata öntözésről is kérdezem, vagyis arról, hogy mindenképpen szükséges-e az, vagy elhagyható-e bizonyos esetekben. „Azt látom – mondja beszélgetőtársam –, hogy egy családban, ahol a felnőttek reggeltől estig dolgoznak, ahol gyerekek is vannak, ott előbb-utóbb nem fog menni a reggeli áztató öntözés. Nem kell mindennap, sőt tilos is, de az a tapasztalat, hogy egy idő után a heti két alkalom sem fog menni, vagy nem megfelelő módon történik majd. Az öntözés véleményem szerint olyan, mint egy jó szigetelés a házon: drága, de hosszú távon kifizetődő. A gépi rendszer ugyanis csak akkor öntöz, ha valóban kell, és sokkal takarékosabban, mint azt mi tennénk.”

Látogatható magánkertek

Sokak számára ismert, hogy Nagy-Britanniában hosszú évtizedek óta hagyomány az, hogy magánemberek időszakonként megnyitják kertjeiket a nagyközönség előtt és kisebb csoportokban körbevezetik a látogatókat a büszkeségre méltán okot adó díszkertjeikben. Miklós és társai ezt a hagyományt szeretnék meghonosítani itthon is:

Azt gondoljuk, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hazánkban is egyre népszerűbb legyen a kertészkedés, a növények szeretete, és emellett a sok természet- és kertszerető ember meg tudja osztani egymással a tapasztalatait, ezáltal környezetünk sokkal élhetőbbé és esztétikusabbá válhat. Ezt a missziót követve gyűjtöttük össze azokat a magánkerteket, melyek érdemesek arra, hogy egy igazán tartalmas program keretében vendégként meglátogassuk. A folyamatosan bővülő portfóliónk összeállításánál szempont volt, hogy olyan kerteket válogassunk össze, ahol a 21. században már elengedhetetlen környezettudatosság, a szakmai felkészültség is fontos szerepet játszik az esztétikum mellett. A hagyományos kertlátogatások mellett speciális alkalmakra (pl. BBQ-partival egybekötött kertlátogatás) vagy akár szemléletformáló kertészeti-, vagy alapszintű kerttervezői tanfolyamokra is jelentkezhetnek vendégeink

– foglalja össze a ’Látogatható Kertek’ lényegét ill. ezzel kapcsolatos elképzeléseiket Miklós.

Cottage-garden, kalapos kertész gyümölcsöse, évelők és rózsák – csak ízelítő a kínálatból…

Jelenleg tíz kert fogadja a látogatókat, amelyek közül, hogy a kínálat változatosságát valamennyire érzékeltetni tudjam, párat bemutatok Önöknek. Kezdjük a sort a beszélgetőtársam Pilisszentkereszten található ún. vidéki angol, cottage-garden’ kertjével. A területe ezer négyzetméter, de a kialakításnál használt kertépítészeti trükkök (íves vonalvezetésű ágyások, konkáv ültetési technika, ’kölcsönvett táj’ alkalmazása) által a nagyobb méret érzetét kelti. A mintegy ötezer növény felváltva virágzik tél végétől a következő tél kezdetéig, ezért szinte egész évben teljes díszben pompázó kerttel találkozhat az ide látogató. ’A kalapos kertész gyümölcsösét’ Szomorban keressük, az itt elterülő 15 hektáron főként csonthéjas gyümölcsök vannak túlsúlyban: kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, alma, körte, de különleges gyümölcsök is helyet kapnak a területen: nashi körte, naspolya, mogyoró, mandula, som, berkenye, jujuba és erdei szamóca.

Azokat, akiket az évelők és a rózsák vonzanak leginkább, Székesfehérvár Öreghegy kertvárosában várja Varga Ágnes agrármérnök, és Dr. Aponyi Lajos kertészmérnök és növényorvos. A kert legszebb arcát –tudom meg – rózsanyíláskor mutatja, amely május végén kezdődik. A kertben David Austin, Kordes és Tantau nemesítő házak romantikus, illatos, nagy termetű bokorrózsái a főszereplők. A harmonikus színvilág megőrzése érdekében a rózsaszín- bordó- magenta- fehér és vajszín a beültetett rózsák színpalettája, őket kísérik a visszafogottabb látványt nyújtó évelők, ahol a kék szín is megjelenik. Az ágyások beültetése dús, de a természetes összképre törekszik. A háziasszony mindig kísérletezik az újonnan megjelenő, dekoratív, színpompás évelőkkel is, de gyakran bizonyulnak rövidebb életűnek. A változó klímával együtt járó hosszabb légköri aszály és a meszes talaj, valamint a károsító meztelen csiga hadak miatt a terület csak a jó alkalmazkodó képességű, hosszú élettartamot kibíró, szerényebb évelőknek kedvez. Szerencsére bőven van ilyen is: a kasvirágok, izsópfüvek, cickafarkak, menyecskeszemek, varfű, ördögszem, asterek, levendula, bugatölcsér, kerti izsóp, sokféle zsálya és macskamenta, veronika, mályvák és még sok más társuk régóta színpompás lakói a virágágyásoknak.

A virágágyásokon túl gondozott zöldségsorokat is láthatunk itt. A kert már 2015 óta látogatható, és a látogatók mindig szívesen érdeklődnek a zöldségtermesztési fortélyok iránt is, amiben sok segítséget tud nyújtani a tapasztalt házigazda. A gyümölcsfa sorok között füvesített a tér, a facsíkokban azonban lerakásra kerül az összes kertben termelődő aprított zöld hulladék, természetes komposztálódási folyamaton átesve. Ebben a kertrészben, ahol több, mint negyven fa is található, a legtöbb kérdés a gyümölcsfák növényvédelme kapcsán merül fel, amire szintén választ kapunk látogatásunk alkalmával. A haszonkert bemutatja, hogy hogyan lehet egy nagy család teljes éves zöldség- és gyümölcsszükségletét ilyen módon megtermelni.

A fentieken túl még számos kert és workshop várja az érdeklődőket. Az aktuális workshopok, programok, illetve az azokra való jelentkezés, részvétel módja, mind megtalálható a Látogatható Magánkertek oldalán. Érdemes figyelni, hiszen csak pár nap és már emlék csupán az idei tél…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Tényleg nemcsak szép, de hasznos is a büdöske?

2023. április 23. 07:10

Azt hallottam, hogy a bársonyvirág (büdöske) túl azon, hogy nagyon szép, még növényvédelmi szerepe is lehet a házikertben. Tényleg hasznos növény a bársonyvirág?

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Akár 1000 forint is lehet a paprika kilója - Az Árpád-Agrár Zrt. 2,5 hektáros üvegházában jártunk

2019. március 13. 08:19

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában.

Zöldség Videó