Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Közel egy éve lejtmenetben a globális élelmiszerárak

Közel egy éve lejtmenetben a globális élelmiszerárak

FAO

Már 11. hónapja van lejtmenetben a globális élelmiszerárak mutatója a februári - marginális - csökkenése után - jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

A FAO élelmiszerár-index februárban 0,6%-kal zárt alacsonyabban idén januárhoz és 18,7%-kal a tavaly márciusi csúcshoz képest. A változás a mutatóban, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi le, a cukor meredek drágulása ellenére főként a növényi olajok és tejtermékek árcsökkenését tükrözte.

A gabonafélék árindexe szinte változatlan maradt január óta. A búza nemzetközi ára csekély mértékben ugyan, de emelkedett, miután az Amerikai Egyesült Államokat sújtó szárazság körüli aggodalmak és az ausztrál búza iránti erős keresletet ellensúlyozta az exportőrök közötti verseny. A nemzetközi piacon 1%-ot drágult a rizs az ázsiai piacon tapasztalt lanyhulás és ezen országok valutáinak leértékelődése miatt.

A FAO növényi olajok árindexe 3,2%-kal zuhant, köszönhetően a pálma-, szója-, napraforgó- és a repceolaj árcsökkenésének.

A tejtermékek átlagosan 2,7%-kal lettek olcsóbbak februárban, miután bezuhant a vaj és a sovány tejpor nemzetközi jegyzése.

A húsfélékre vonatkozó FAO mutató nem mozdult január óta. A baromfi ára a bőséges készletek miatt csökkent, amit a madárinfluenza megjelenése sem tudott megrengetni egyes főbb baromfitenyésztő országokban, míg a sertéshús drágult a szűkülő európai exportpiacokat kísérő aggodalmak miatt.

Ezzel szemben a cukor ára 6,9%-ot ugrott februárban, amivel elérte az elmúlt hat év legnagyobb szintjét. Az okok között találjuk a rosszabbodó indiai termelési kilátásokat, továbbá a nyersolaj és a brazil bioetanol árának csökkenését.

ELSŐ ELŐREJELZÉS A 2023-AS BÚZATERMÉSRŐL

A legfrissebb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben olvashatók a 2023-as globális búzatermelésre vonatkozó első adatok. Szakértők szerint mintegy 784 millió tonna termés várható, ami bár elmarad a tavalyitól, de így is kiemelkedő.

Erős szezont várnak Észak-Amerikában a búzatermelő területek növekedésével, köszönhetően a magas gabonaáraknak. A déli félteke országaiban a szemesterményeknek állhat a zászló 2023-ban, Brazíliában a kukoricatermés akár rekordot is dönthet.

A FAO felfelé korrigálta a 2022-es év gabonakibocsátására vonatkozó előrejelzését 2 774 millió tonnára, ami azonban 1,3%-kal elmarad a 2021-es eredménytől.

A nemzetközi gabonakereskedelem eközben 1,8%-kal zsugorodhat.

KILÁTÁSOK AZ ÉLELMEZÉS TERÉN

Aszály, konfliktusok és magas árak, együtt a makroökonómiai problémákkal nehezítik az élelmezésbiztonságot számos országban. Világszerte 45 ország szorul külső segítségre az élelmezés terén – jelentette a FAO. Hat ország már jelenleg is vagy hamarosan szembesülni kényszerül az éhezés legsúlyosabb formájával: Burkina Faso, Haiti, Mali, Nigéria, Szomália és Dél-Szudán. Több millióan szenvednek az élelmiszerhiánytól.

Hiába az elmúlt hónapok enyhülése a FAO élelmiszerár-indexében, számos országban továbbra is sokba kerülnek az élelmiszerek. Például a szemestermények ára Ghánában 150%-kal volt magasabban idén januárban, mint tavaly ilyenkor; Malawiban és Zambiában sosem látott csúcson voltak a gabonaárak.

A növénytermesztés és az élelmezési helyzet összefüggéseit boncolgató globális elemzés szerint aggasztó a helyzet Kelet-Afrikában, ahol az elmúlt 40 év legpusztítóbb aszálya tombol.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Tovább drágult a cukor, a gáz ára viszont csökkent

2024. május 15. 15:10

2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Az ukrán gabonaszállító hajók gyorsabb ellenőrzésére szólított fel az ENSZ

2022. október 12. 08:03

Csaknem száz gabonával megrakott hajó közeledik Isztambul felé, ezért az ukrajnai exportot felügyelő ENSZ-tisztviselő arra kéri Oroszországot és más feleket, hogy fejezzék be a kimenő hajók "teljes körű" ellenőrzését a lemaradás csökkentése érdekében.

Szijjártó Péter: ismét szállíthatunk baromfihúst a Fülöp-szigetekre

2020. december 6. 10:37

A Fülöp-szigeteki agrárminisztérium feloldotta a magyar baromfihúsra februárban kivetett behozatali tilalmat, ezzel pedig ismét lehetővé vált a magyar vállalkozások exportja a 105 milliós piacra.

Javuló eredményekkel zárult a téli szezonális ellenőrzés

2021. január 13. 06:20

A korábbi években tapasztaltakhoz képest javultak az eredmények, csökkent (a 2019-es 4,2 százalékról 3,6 százalékra) a higiéniai és (a 2019-es 2,7 százalékról 1,9 százalékra) a nyomon-követhetőségre vonatkozó hiányosságok előfordulási aránya.

Komoly bajba kerülhet a pálinkaszektor

2023. január 5. 13:18

A háború okozta gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a hazai pálinkakészítőket. A korábbi ukrán beszerzési piacok szinte teljesen megszűntek, a nyugat-európai szállítók pedig drasztikusan emelték az árakat. A pálinka ára emelkedni fog, az a kérdés, hogy mennyit bír el a piac - írja a napi.hu.