Milyen készítmény alkalmas lemosó permetezésre?

Agrofórum Online

A felsorolt szerek közül melyiket használhatom lemosó permetezésre gyümölcsfákhoz (birs, körte, szilva, meggy)? Ezek vannak itthon: Alfa Solo; Bordómix DG; Meteor rézoxiklorid; Champion WG. Rézhidroxid; Rézoxiklorid 50 WP. Ha valami hatékonyabbat tudnak ajánlani azt is szívesen venném.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A lemosó kezeléshez alkalmazandó készítményt annak függvényében érdemes megválasztani, hogy milyen kártevők és kórokozók fordultak elő gyümölcsfáinkon az előző években. A kártevők ellen olajat is tartalmazó készítménnyel lehetünk hatékonyak. Míg a gombás betegségek ellen a réz a megfelelő választás, addig a lisztharmatok kén hatóanyaggal kezelhetők. A kén egyébként az atkákra egyaránt gyérítő hatással van. A kérdésben említett gyümölcsfajok közül a lemosó kezeléssel a birsfák moníliája, diplokarponos betegsége, tűzelhalása ellen, a kártevők közül pedig a pajzstetvek ellen védekezhetünk. A körténél a varasodás, tűzelhalás, pajzstetvek, levéltetvek, atkák és levélbolhák gyéríthetők. A szilvánál a pajzstetvek, levéltetvek és atkák telelő alakjai, valamint a kórokozók közül a moníliás betegség ellen léphetünk fel hatékonyan. A meggy esetében szintén a fás részeken telelő kórokozók, pl. monília, valamint a pajzstetvek, atkák, levéltetvek egyedszáma csökkenthető.

A kérdésben szereplő készítmények közül az Alfa Solo egy felszívódó gombaölő hatóanyagot, vagyis difenokonazolt tartalmazó szer, mely ezáltal lemosó kezelésre nem alkalmazható, hiszen ezt megfelelő levélfelület hiányában a fa ilyenkor még nem is tudná felvenni. A további felsorolt készítmények mindegyike kizárólagosan rezet tartalmaz, ezáltal lemosó kezelésre, vagyis gombás és bakteriális betegségek megelőzésére alkalmas.

Amennyiben a fákon a fent említett kártevők is megtalálhatók voltak az elmúlt években, érdemes olajos lemosó készítményt is beszerezniük, ezek biztosítják ugyanis azt, hogy a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. Többféle károsító esetében tehát kombinált (réz, kén, olajos tartalmú) készítményt alkalmazzanak a megfelelő védelem érdekében. A permetezés elvégzéséhez lehetőleg szélcsendes és száraz napot válasszanak. A lemosáshoz alkalmazható hatóanyagok kontakt hatásúak, tehát csak közvetlen érintkezés útján fejtik ki a kívánt hatást. Érdemes ezért ügyelni arra, hogy a növény minden részére jusson a készítményből, a fa tetejére ugyanúgy, mint a törzsi részre és a kéregrepedésre, vagyis nagy lémennyiséggel szükséges dolgozni.

Mi lesz az állományszárítással? - Újabb növényvédő szereknek inthetünk búcsút

2018. december 11. 09:04

Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.

Nébih: felgyorsulhat a növényvédő szerek engedélyezése

2022. október 3. 13:19

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel.

Újra lebukott az illegális növényvédő szer árus

2020. május 6. 12:59

A Nébih munkatársai azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét, továbbá azok megsemmisítését.

Mi az az ökológiai kert?

2023. október 24. 05:40

Nézzük végig, milyen ismérvei, és akár alapkövetelményei vannak annak, hogy valódi ökokertünk legyen!