Agrárközélet

Lehetővé válna a földbérleti haszonbér felülvizsgálata

Agrofórum Online

Lehetővé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér időszakonkénti felülvizsgálata.

Egy most benyújtott Fideszes törvénymódosító javaslat szerint, amennyiben azt elfogadja az Országgyűlés, lehetővé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér időszakonkénti felülvizsgálata.

Ezt tartalmazza Győrffy Balázsnak (Fidesz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló törvény módosításáról szóló javaslata.

A törvényjavaslat a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó mező- és erdőgazdasági földek haszonbérletére kötött szerződések esetén lehetővé teszi azt, hogy a szerződésben megállapított haszonbér a törvényjavaslatban meghatározott időszakonként felülvizsgálható, és az agrárkamara szakértői becslésében foglaltaknak megfelelő piaci mértékben meghatározható legyen. Az előterjesztő javaslata az ilyen tartalmú szerződésmódosításra irányuló kezdeményezés szabályait állapítja meg.

Eszerint: a törvényjavaslat a hosszú távra kötött haszonbérleti szerződések esetében a haszonbérbe adó számára lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott időközönként (a szerződéskötést követő két év elteltével, ezt követően pedig három évenként) a haszonbérleti díj piaci mértékűre emelése érdekében a szerződés módosítását kezdeményezze a haszonbérlőnél.

Ha a haszonbérlő e becslés alapján kezdeményezett szerződésmódosítással nem ért egyet, a haszonbér mértékének megállapítását a jogvesztő határidőn belül a bíróságtól kérheti, ellenkező esetben a haszonbérleti szerződést a haszonbér tekintetében a becslés szerinti mértékben módosítottnak kell tekinteni.

A haszonbér piaci mértékének megállapítása a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szakértői becslése alapján kezdeményezhető.

A javaslat az új előírások alkalmazását a módosítás hatálybalépésekor már megkötött szerződésekre is alkalmazná. Így a módosítás a legalább két éve megkötött haszonbérleti szerződések tekintetében lenne alkalmazható első alkalommal.

Győrffy Balázs, a módosító javaslat beterjesztője az MTI megkeresésére közölte: a javaslatot azért nyújtották be, mert vannak olyan cégek, amelyek 2010 előtt kötöttek haszonbérleti szerződést, és a jelenlegi árak negyedét-ötödét fizetik.

Ezzel a javaslattal a bérbeadó kis és közepes gazdálkodók érdekeit kívánják védeni, hogy a haszonbérleti szerződés lejártáig ne szenvedjenek indokolatlan anyagi hátrányt, veszteséget. A bérleti díj megállapításakor ugyanakkor a díj nem haladhatja meg a piaci szintet. Nem lehetetlenítheti el a bérlőt. Emellett, ha a bérlő nem ért egyet a kamarai szakértő megállapításával, bírósághoz fordulhat.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Ennyivel nőtt 1 hektár szántóföld ára

2018. december 4. 10:43

Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly, mint az előző évben, miközben az árak emelkedése - az előző évinél lényegesen kisebb ütemben - folytatódott, és a földbérleti díjak is nőttek.

Földpiac: Mészáros Lőrinc versenybe száll Csányi Sándorral

2018. december 12. 10:31

Hatalmas földterülethez jut Mészáros Lőrinc azzal, hogy megvásárolja a sárvári Mezort Zrt. agrárcégeit, amelyek korábban Simicska Lajos érdekkörébe tartoztak.

Alkotmányellenes a Natura 2000 földek értékesítése az Ab szerint

2017. október 17. 16:21

Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság keddi nyilvános ülésen kihirdetett határozatában – közölte az MTI.

Tájékoztatás a földbérleti szerződésekkel kapcsolatban

2017. október 17. 09:07

A szerződő felek kölcsönös megegyezéssel tudják a szerződésüket módosítani, ennek hiányában a bíróságtól kérhetik a vita eldöntését és a haszonbér megállapítását.