Agrárközélet
Agrárközélet

Agrárminisztérium: kiemelten fontos a magyar értékek őrzése

Agrárminisztérium: kiemelten fontos a magyar értékek őrzése

AM Sajtóiroda

Nemzeti értékeink helyi és vármegyei szinten határozzák meg magyar identitásunkat és országhatárokon átnyúlva egyesítik a külhoni magyarságot az anyaországgal - jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Értéktár Konferencia megnyitóján, csütörtökön, Budapesten.

A miniszterelnöki biztos felhívta a figyelmet arra, hogy ha magyar sajátosságokról beszélünk, akkor az nem történhet meg a külhoni értékek felsorolása nélkül. A hungarikumok és a nemzeti értékek az elcsatolt nemzetrészekkel való kapcsolattartás egyik formájává, a határon átnyúló békés nemzetegyesítés egyik eszközévé váltak.

V. Németh Zsolt kitért arra is, hogy a vármegyei értéktárak a helyi települési elemekből építkeznek. A magyar értékek egyfajta büszkeségforrást jelentenek egy-egy kis településnek. Hangsúlyozta, hogy az ágazati értéktáraknak fontos szerepük van az egyes szakterületek népszerűsítésében és nem csupán szükséges megállók a hungarikumok felé vezető úton. 

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter videóüzenetében kiemelte,  hogy éppen tizenegy éve fogadta el az Országgyűlés a hungarikum törvényt, amelyet 2015-ben úgy módosítottak, hogy a külhoni magyarság képviselői is bekapcsolódhassanak a kezdeményezésbe. A hungarikum mozgalom ma már a magyar életmódot is védő, a multikulturalizmus hatásainak mérséklésére szolgáló eszköz is lehet – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom és a szaloncukor

2024. június 28. 16:10

A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A hungarikum pályázatról

2023. május 15. 12:06

Megjelent a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázat felhívása.

Csak egy cent pálinka a Fenegyerektől

2019. december 17. 11:27

Karácsonyi beszélgetésnek indult, gyümölcsök, ízek, illatok felfedezésének. Mégis sokkal kevésbé vidámabb témák vitték a vezérfonalat, de csak azért, hogy megismerhessük a valódi, nem kirakatba tett magyar pálinkahelyzetet a zamárdi Pach Gábor segítségével.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

Érdekességek a mézről

2023. október 14. 05:40

Mi is pontosan a méz? Melyik fajta hungarikum? Melyik mézet nevezzük krémméznek, és melyiket vaddohányméznek? Milyen régi az ismeret a méz jótékony hatásáról, és melyik fajta méz a világ legdrágább terméke?