Agrárgazdaság

Kompenzációs csomagon dolgozik az Európai Unió

Agrofórum Online

Az Európai Unió 100 millió eurós kompenzációs csomagot készít elő öt Ukrajnával határos ország gazdálkodói számára, és azt tervezi, hogy korlátozza az ukrán gabona behozatalát.

Brüsszelre nehezedett a nyomás, hogy az egész Európai Unióra kiterjedő megoldást dolgozzanak ki, miután Lengyelország és Magyarország betiltotta az Ukrajnából származó importot, más kelet-európai országok pedig azt mondták, hogy fontolgatják a hasonló lépést.

Az országok az orosz invázió miatt tengeri úton nem exportálható ukrán gabona tranzitútvonalaivá váltak.

A szűk keresztmetszetek aztán a gabona „csapdájához” vezettek, és arra kényszerítették a helyi gazdálkodókat, hogy versenyezzenek az olcsó ukrán import beáramlásával, amely szerintük csökkentette saját terményeik értékét.

Az Európai Bizottság közölte, hogy rendkívüli „megelőző intézkedéseket” tesz a búza, a kukorica, a napraforgómag és a repce esetében, miután Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia március végén közös panaszt nyújtottak be.

Egy uniós tisztviselő azt mondta, hogy csak akkor engedik be a gabonát Ukrajnából az öt országba, ha azokat más EU-tagországokba vagy a világ többi részébe exportálják. Ez az intézkedés június végéig tartana.

A 27 tagú EU kereskedelmi politikáját felügyelő Európai Bizottság külön vizsgálatot tervez arra vonatkozóan, hogy szükség van-e intézkedésekre más érzékeny termékek esetében is.

Valdis Dombrovskis európai kereskedelmi biztos a tervekről tárgyalt Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia minisztereivel, valamint ukrán kollégáival.

A 2016-os EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás értelmében a legérzékenyebb mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalára vámok és kvóták vonatkoztak. Az EU beleegyezett abba tavaly, hogy 2023 júniusáig felfüggeszti az összes vámot, a Bizottság pedig a felfüggesztés további egy évvel történő meghosszabbítását javasolta – írta a Reuters.

Lengyelország -, amelyre a választási évben különösen nyomás nehezedik – mezőgazdasági lobbija hatására betiltott minden gabonaimportot, de az Ukrajnával folytatott megbeszélések után beleegyezett a gabona átszállításába.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

280 millió euró uniós finanszírozást hagytak jóvá környezetvédelemre

2020. november 17. 08:02

A 280 millió eurót meghaladó finanszírozásból az unió megközelítőleg 220 millió eurót juttat a környezetvédelem és forráshatékonyság, a természetvédelem és biológiai sokféleség, valamint a környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás projektjeinek.

Az EU búzaexportőreinek borúsak az új szezonnal kapcsolatos kilátásai

2023. július 3. 10:08

Az orosz búza jelenti a fő veszélyt az EU exportértékesítésére a következő hetekben és hónapokban.

Alternatív gabonaexport-folyosóról tárgyal az EU és Kijev

2023. október 6. 07:10

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai gabonaexport lehetséges alternatív „folyosóiról” tárgyalt.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.