27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A palánták kiültetése előtt, azok fajától függetlenül, vagyis bármely zöldségféle palántájáról is legyen szó, edzésükre van szükség. Ez nem jelent mást, minthogy a növényeket kertbe való kiültetés előtt lassan szoktatjuk hozzá a külső körülményekhez, változó környezeti hatásokhoz. Nemcsak a hőmérséklethez, hanem a változó fényviszonyokhoz, UV-hoz, szélhez egyaránt hozzá kell szokniuk a palántáknak. Főként azon növényeknél van ennek jelentősége, melyeket egész eddigi fejlődésük során védett körülmények között tartottunk, de a vásárolt palánták esetében szintén szükséges ennek elvégzése, amennyiben erre még nem került sor. A kiültetés időpontjától függően a folyamatot már érdemes lehet április végén elkezdeni, erre legalább egy hét időtartamot rá kell szánni. A melegigényes zöldségfajok palántáinak kiültetési időszaka május közepén jön el, de a fagyos éjszakák elmúltával, valamint a talaj 10 °C-os hőmérséklet fölé emelkedésével akár végleges helyükre is kerülhetnek növényeink.

A növények edzését fokozatosan kell megkezdeni, vagyis először csak pár órára helyezzük ki őket félárnyékos és szélvédett helyre. Minden nap egyre többet hagyjuk kint a palántákat és fokozatosan tegyük át egyre világosabb helyre, vagy akár napsütötte részekre, melyeket hálóval takarunk. Éjszakára még eleinte vigyük be a növényeinket, viszont a kiültetés előtti napokban már akár kint is hagyhatók.

A kiültetésre alkalmas palántára jellemző, hogy szára zömök, vastag, levelei sötétzöldek, gyökerei pedig fehérek, dúsan állók. A megfelelően előkészített talajba való ültetést követően a növényeket alaposan öntözzük be, melyet száraz időjárás esetén feltétlenül naponta végezzünk el. A kezdeti időszakban a növények egy-két hétig még nem növekednek, hiszen azok majd csak gyökeresedésük megkezdődése után indulnak szemmel láthatóan is fejlődésnek. A kezdeti fejlődés, vagyis begyökeresedés, foszfor túlsúlyos tápoldat kijuttatásával segíthető elő, melyet akár heti két alkalommal is érdemes lehet adagolni fiatal növényeink számára.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.