Zöldség
Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Agrofórum Online

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. A lila színtől a feketéig, sőt, a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.

Azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amely kiválóan alkalmas egyszerű sült krumpli vagy éppen chips készítésére is. Különlegessége színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. A Nagy-Britanniából származó fajta gumóinak mérete kicsitől a közepesig változhat, termesztése nem okoz nehézséget gyakorló burgonyatermesztőknek.

Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. Termesztéstechnológiai szempontból ez a különleges burgonyafajta a gazdák egyik kedvence is lehet, ugyanis a tárolást igen jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni. Ennek oka, hogy a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű rezisztenciát mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta, amely az eddigi információk szerint az Amerikai Egyesült Államok területéről indult hódító útjára. Termesztése nem okoz nehézséget, több betegségnek is ellenálló fajta, amelynek gumói amellett, hogy nagyon finom ízűek – enyhén fűszeresek – rendkívül elegáns megjelenésűek. A bogyó húsának színe sárgás, a héj színe viszont különleges, piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak.

A Blue St. Gallen burgonyafajtát tudatos nemesítőmunkával hozták létre Svájcban. Igazán különleges fajta a gumó hosszúkás, hengeres formájával, sötétkék héjával és lilás színű húsával. Termesztése egyszerű, betegségekre nem igazán fogékony. Jellemzője még, hogy elég korai érésű, már augusztusban szedhetőek a földből az érett, fejlett gumók.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

2018. február 22. 08:37

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.