Agrárközélet

Miért korlátozza az EU a gabonaimportot?

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság június 5-ig korlátozza az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag importját Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában. A lépés eredményeként Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária feloldotta az egyoldalú importtilalmakat, amelyeket gazdáik védelmére hivatkozva vezettek be. Románia nem tiltotta be az importot.

Ukrajna főként a fekete-tengeri kikötőkön keresztül exportált mezőgazdasági termékeket, mígnem tavaly Oroszország blokkolta azokat. Az odesszai régió három kikötőjét ezt követően újra megnyitották az ENSZ által támogatott, júliusban megkötött egyezmény értelmében.

Az ukrán gabona és olajos magvak exportjának növekedése a Európai Unió keleti részén keresztül óriási volt. Az ukrán vámadatok szerint 2022-ben 3,39 millió tonna kukoricát, 1,47 millió tonna búzát és 529 689 tonna árpát exportáltak Romániába. 2021-ben csak 526 tonna kukoricát exportáltak, búzát vagy árpát szállítottak.

Eközben Lengyelország 2022-ben 2,08 millió tonna kukoricát, 579 315 tonna búzát és 44 114 tonna árpát kapott. Az előző évben csekély mennyiségben 6269 tonna kukoricát és 3033 tonna búzát exportáltak Lengyelországba.

A Magyarországra és Bulgáriára irányuló export is meredeken emelkedett, bár a mennyiség nem olyan magas, mint a Románián és Lengyelországon keresztül.

A kelet-európai gazdálkodók kezdetben pénzügyi hasznot húztak az ukrajnai konfliktusból, mivel terményeik árai meredeken emelkedtek a globális gabonapiacokkal összhangban – írta elemzésében az SF agrárhíroldal.

A helyi piacokon azonban az ukrán gabona és olajos magvak fokozott versennyel szembesültek. A gazdálkodók nehezebben és drágábban is szállítják terményeiket, mivel az általuk jellemzően használt teherautók és vasúti kocsik nagy része Ukrajnából szállítja az árukat.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt meredek áresés is fokozta aggodalmukat, néhányan az ukrán importot hibáztatták. Az árak csökkenése azonban globális trend az elemzők szerint, amelyet a kereskedők olyan tényezőknek tulajdonítanak, mint a brazil és oroszországi erős export, valamint a vártnál gyengébb kínai kereslet.

A Közép-Európa egyes részeit tapasztalt tavalyi aszály pénzügyi nehézségeket is okozott a régió gazdálkodóinak. Magyarország kukoricatermése például tavaly nyáron 2,8 millió tonnára esett vissza, ami kevesebb mint a fele az előző szezon 6,4 milliójának a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) adatai szerint.

Ukrajna kikötőinek tavalyi bezárása arra kényszerítette az országot, hogy gabonát és olajos magvakat exportáljon keleten az EU-n keresztül vasúton, teherautókon, uszályokon, sőt kompokon is. Ukrajna Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határait lezárták.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott megállapodás egy biztonságos tengeri export folyosó létrehozásáról csökkentette a nyomás egy részét a szárazföldi útvonalakon.

Az IGC adatai szerint Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre a 2020/21-es szezonban, az Egyesült Államok, Argentína és Oroszország mögött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Orbán Viktor: a magyar gazdáknak vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra

2019. május 23. 17:38

Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.

Negyedével emelkedhet a napraforgómag-termés az EU-ban

2022. december 6. 08:07

A repce termőterülete kismértékben emelkedne a főbb nyugati EU-termelő országokban, míg Észak-Európában, Magyarországon és Bulgáriában várhatóan csökkenne.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?