Agrárközélet

Indonéz hallgatókat is fogadnak a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán

MTI

A magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fogad indonéz hallgatókat részképzésen az indonéz nemzetközi hallgatói mobilitási program (IISMA) keretében a következő tanév első szemeszterében - tájékoztat az SZTE közkapcsolati igazgatósága.

 A közlemény szerint az IISMA egyszemeszteres képzést biztosít az indonéz hallgatóknak a világ legrangosabb egyetemein. A kiválósági tanulmányi ösztöndíjprogramot az indonéz kormány hirdeti meg. Ennek keretében a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag az SZTE-re érkezhetnek diákok, a 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 hallgató.

Az indonéz hallgatók az SZTE nyolc kara – gazdaságtudományi, mezőgazdasági, pedagógusképző, állam- és jogtudományi, bölcsészet- és társadalomtudományi, a gyógyszerésztudományi, mérnöki, valamint egészségtudományi – által kínált kurzusokon vehetnek részt, mellyel a hazájukban kötelező, de szabadon választható tárgyaikat váltják ki.

A harmadik alkalommal meghirdetett programban az SZTE az indonéz hallgatók között a tíz legnépszerűbb közé került a világon. A szegedi intézménybe már több mint 100 hallgató érkezett.

Az indonéz kormány finanszírozásában megvalósuló IISMA ösztöndíjprogram kitűnő példája a rövid ciklusú képzéseknek, melyek iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen az interkulturális környezet hozzájárul a „nemzetköziesítéshez”, valamint a külföldi diákok jelenléte színesíti Szeged már eddig is jelentős nemzetközi diákéletét – áll a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Új tanszékekkel bővül a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara

2022. május 18. 12:39

A Széchenyi Egyetem új tanszékekkel és képzési területekkel bővül a következő tanévtől.

A növényorvosi mesterképzés volt a legnépszerűbb a MATE felvételijén

2023. február 3. 15:36

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire.

Közös oktatási-kutatási projekteket valósít meg a MATE és a Nébih

2022. június 10. 14:16

A cél, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

A precíziós gazdálkodás aktuális kérdéseit vitatták meg a szakmai fórumon

2023. április 14. 13:36

Több száz fiatal és közel negyven kiállító részvételével rendezték a „Digitális Agrártájoló – Fenntarthatóság az élelmiszerláncban” című szakmai kiállítást és konferenciát a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán.