Agrárközélet

Csökkentek májusban a globális élelmiszerárak

MTI

Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Májusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,3 pont lett, ami 3,4 pont (2,6 százalék) csökkenés áprilishoz viszonyítva, és 22,1 százalékkal kisebb a 2022. márciusi rekordértékhez képest. A májusi érték 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Az átfogó mutató májusi csökkenéséhez elsősorban a gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek árának esése járult hozzá, amelyeket részben ellensúlyozott a cukor és a hús árának emelkedése.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe májusban átlagosan 129,7 pont volt, ami 6,5 ponttal (4,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és 43,9 ponttal (25,3 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi rekordmagas értéknél. A nemzetközi búzaárak májusban 3,5 százalékkal csökkentek havi szinten, míg a kukorica nemzetközi árai 9,8 százalékkal estek, a rizs nemzetközi árai azonban emelkedtek.

A növényiolaj-árindex májusban átlagosan 118,7 pont volt, ami 11,3 pontos (8,7 százalékos) csökkenés áprilishoz képest, ez a hatodik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.

A tejtermékek árindexe májusban átlagosan 118,7 pont volt, 3,9 ponttal (3,2 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál és 25,5 ponttal (17,7 százalékkal) a tavaly májusinál. Az eséshez elsősorban a sajt nemzetközi árának jelentős esése járult hozzá, míg a tejporok nemzetközi ára tíz hónap csökkenést követően emelkedést mutatott májusban. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban kissé emelkedett a vaj világpiaci ára.

A FAO húsárindexe májusban átlagosan 117,9 pont volt, 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) magasabb, mint áprilisban, és 5,0 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly májusinál. Májusban a baromfihús, a marhahús és a sertéshús nemzetközi árai is emelkedtek.

A FAO májusi cukorárindexe átlagosan 157,6 pont volt, ez 8,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb áprilishoz képest, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték, egyben a negyedik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az El Nino időjárási jelenség várható visszatérése miatti aggodalmak fokozódása.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

Százmillió feletti az indiai bivalyállomány

2021. május 11. 04:47

Indiában 109,8 milliós a bivalyállomány nagysága, ezzel világelső az ázsiai ország. Az ezüstérmet a bivaly-világranglistán Pakisztán szerezte meg.

Ezt teszi velünk napi egy pohár tej

2023. november 14. 08:10

A tejnek kiemelkedő szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A tej és a tejtermékek olyan alapvető mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges működéséhez – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács. A tej és a tejtermékek fogyasztásának pozitív hatásaira az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete is rámutatott.

Ötéves csúcsra emelkedtek tavaly decemberben az élelmiszerárak

2020. január 9. 15:48

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított decemberi árindex novemberhez képest 2,5 százalékkal 181,7 pontra, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A kakaó világnapja – szeretjük, de mi van a háttérben?

2022. július 7. 14:19

mellett, hogy sokan hódolunk a csokoládé élvezeti értékének, valószínűleg érdemes megemlíteni az élvezeti cikk előállításának árnyoldalait is.