Agrárgazdaság

Pengeváltás: az EU lazított, Magyarország szigorított az Ukrajnából érkező termékek kapcsán

NAK

Lejárt a szeptember 15-i határidő, és az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. Életbe lépett a magyar „fenyegetés”, hazánk saját hatáskörben meghosszabbítja, sőt kiterjeszti a tilalmat.

A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot – olvasható a NAK közleményében.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott közleménye szerint a testület elemezte az egyes ukrán mezőgazdasági termékek – búza, kukorica, napraforgó- és repcemag – uniós piacra gyakorolt hatását. A bizottság ezt követően arra a következtetésre jutott, hogy a koordinációs platform munkájának és a 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes importkorlátozásnak köszönhetően az Ukrajnával határos 5 tagállamban megszűntek a piaci torzulások.

Az EB közleménye szerint sikerült megoldani az ukrán import okozta problémákat, és elérni, hogy beinduljon az Ukrajnából származó gabona és olajos magvak EU-n kívüli harmadik országokba irányuló exportja.

Ennek eredményeként megállapodás született arról, hogy a szeptember 15-ig érvényben lévő ideiglenes intézkedések hatályukat vesztik.

Ukrajna beleegyezett, hogy 30 napon belül olyan jogi intézkedéseket vezet be – köztük egy exportengedélyezési rendszert –, amelyek segítenek elkerülni a gabona feltorlódását a piacon. Annak érdekében pedig, hogy a szomszédos országok gabonapiacán megelőzhető legyen az ukrán termények okozta piactorzulás, Ukrajna 2023. szeptember 16-tól négy árucsoport kivitele kapcsán hatékony intézkedéseket vezet be.

A magyar gazdák elégedetlenségüknek szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőnél tartandó gazdatüntetésen is hangot adnak majd.

Közben Nagy István agrárminiszter is bejelentette, hogy a korábbi ígéretnek megfelelően hazánk nemzeti hatáskörben bevezeti a behozatali tilalmat, sőt kiterjeszti egy szélesebb termékköre.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is.

Nagy István hangsúlyozta, hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.

(Fotó: Fowler & Gilbert Ltd/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A nyugati termelők felfüggesztették az orosz napraforgómag-szállítmányokat

2023. február 10. 15:39

Három nyugati vetőmagtermelő felfüggesztette a napraforgómag-szállítmányokat Oroszországba, és felfüggesztette a vásárlók ajánlatainak befogadását.

Dinamikusan növekedett a Cargill Brazíliában

2020. május 4. 16:47

A COVID-19 világjárvány okozta hatás, amely látványosan csökkentette az élelmiszerigényt és akadályozta a gazdasági növekedést világszerte, még fontosabbá tette a Cargill brazil jelenlétét.

Varsó a gabonavita miatt nem küld több fegyvert Ukrajnának

2023. szeptember 22. 09:10

A gabonaimport körüli vita nem azt jelenti, hogy Lengyelország felhagyott Ukrajna támogatásával Oroszországgal szemben, hanem azt, hogy Varsónak fel kell töltenie saját fegyverkészleteit.

Ukrajna ellenzi a szomszédos országok további gabonakorlátozásait

2023. augusztus 29. 07:40

Ukrajna határozottan ellenzi, hogy a szomszédos országok bármilyen korlátozást bevezessenek gabonaimportjára, miután szeptember 15-én lejár az Európai Unió tilalma.