Életmód, gasztronómia

Joghurtból lesz erdő Debrecenben

Agrofórum Online

Két új termékcsaláddal jelent meg a hazai gyümölcsjoghurt piacon a Nádudvari. A vállalat nem titkolt célja ezzel, hogy tovább erősítse a honi alapanyagokból előállított élelmiszerek szerepét Magyarországon.

A gyümölcsjoghurtok esetében jelenleg az import termékek aránya eléri a 80%-ot. A Nádudvari új termékei, csakúgy, mint minden Nádudvari tejtermék, 100%-ban magyar tejből készülnek, mely a Hortobágy környéki régióból származik. A vállalat számára fontos szempont az ökológiai fenntarthatóság, ennek jegyében az új gyümölcsjoghurtok csomagolása részben papírból készül, valamint egy faültetési kampánnyal is támogatják a bevezetésüket.

Nádudvari Fitness: erdei gyümölcsös és meggyes-vaníliás ízben kerül majd a polcokra

A tavaly bevezetett réteges krémjoghurt család sikerére alapozva a Nádudvari két új termékcsaládot vezet be: az egyik egy hozzáadott cukor nélküli, közel 0% zsírtartalmú réteges krémjoghurt, mely Nádudvari Fitness márkanév alatt kerül a boltok polcaira, erdei gyümölcsös és meggyes-vaníliás ízben, a másik egy hagyományos gyümölcsjoghurt két közkedvelt – epres és barackos – ízben. A termékek hangsúlyozottan a hazai termelés iránti elkötelezettség, az egészségtudatos életmód, valamint az ökológiai fenntarthatóság jegyében születtek.

 „Az újdonságaink kifejezetten azoknak szólnak, akik számára fontos az egészségtudatos étkezés, valamint a környezet megóvása is. Mindkét termékcsaládban megtalálhatóak a hozzáadott C- és D-vitaminok, melyek tovább erősítik a joghurt alapvetően jó tulajdonságait. A C- és D-vitamin többek között hozzájárul a normál csontozat fenntartásához is.

Az egy éve piacra került Réteges krémjoghurt család mostanra már Érték és Minőség Nagydíjas, mely nagyszerű visszaigazolása annak, hogy jó úton járunk. A környezeti terhelést is igyekszünk csökkenteni a csomagolások megválasztásánál, a 125 g-os gyümölcsjoghurtjaink papír alapú pohárba kerültek, melyek használatuk után könnyedén, szelektíven gyűjthetők – emelte ki Nagy Ádám, a Nádudvari ügyvezető igazgatója. A vállalat egy különleges faültetési kampánnyal támogatja a joghurtok bevezetését.

Új termékcsalád az epres és barackos ízben megjelenő gyümölcsjoghurt

Ennek részeként a Nyírerdő Erdészeti Zrt.-vel együttműködve minden egyes, októberben eladott 100 kilogramm Nádudvari joghurt után 1 darab, itthon őshonos fekete nyárfát ültetnek el a Debreceni Nagyerdőben. A facsemeték telepítése a jelenlegi tervek szerint november második felében zajlik majd, és az előzetes kalkulációk szerint akár egy nagyobb erdőrész is felújításra kerülhet a Nádudvari támogatásával.

A kiválasztott terület – a 2023-ban Magyarország legszebb erdejének megszavazott – Debreceni Nagyerdő városhoz közel eső részén lesz, ami kedvelt sétáló és kiránduló helye a debrecenieknek. Mindkét cég most abban bízik, hogy az október kiemelkedően jó lesz a joghurt értékesítésben, mely révén jelentős nagyságú erdőrész újulhat meg a közös munkával.

A most megjelent termékcsaládokkal az a nem titkolt szándéka a Nádudvarinak, hogy mérsékeljék a gyümölcsjoghurt szegmensben az import termékek igencsak magas, mintegy 80%-os arányát.

Új beruházásokkal, jelentősen mérsékelnék a cég energiafogyasztását 

A Nádudvarinál az ökológiai lábnyom csökkentése jegyében új fejlesztésekről is döntöttek a közelmúltban. Ennek keretében a telephelyek napelemkapacitását megháromszorozzák, és a vállalat állományában lévő energiafogyasztó eszközöket (mint például a hűtők) újabb, a korábbiaknál sokkal hatékonyabb és energiatakarékosabb gépekre cserélik.

Mindezek mellett a hűtőberendezések hulladékhőjét is hasznosítani fogják például használati melegvíz készítésére, amellyel tovább csökkenthetik energia felhasználásukat. A beruházások révén a társaság éves, teljes energiafogyasztását 10%-kal mérsékelhetik, amely nagyjából 300 család éves energiafogyasztásának felel meg.

Az exportpiacokon való megjelenés is a levegőben van

Az új termékek nem csak hazai gyártásúak, de 100%-ban magyar tej felhasználásával készülnek. A cég ezzel is szeretné támogatni a hazai gazdaságot és a gyümölcsjoghurt szegmensben az importarány csökkentését. 

Emellett a vállalatnál nem zárják ki azt, hogy a mirelit termékek mellett a tejalapú termékcsaládjukkal az exportpiacokon is megjelenjenek. „Amennyiben azt tapasztaljuk, természetesen elsősorban a környező országokban, hogy a gyümölcsjoghurtjaink iránt igény mutatkozik, ott komolyan elgondolkodunk a termékbevezetésen” – tette hozzá az előzőekhez a vállalat vezetője. – Teljes mértékben készen állunk arra ugyanis, hogy a Nádudvari minőséget ebben a szegmensben is megmérettessük más országokban.”

Magyarország Tortájában is már bizonyítottak a Nádudvari joghurtok

Az újdonságok alapját adó joghurtok ugyanazzal a habart technológiával készülnek, mint a fogyasztók körében is igen kedvelt natúr joghurtok. Ezek minőségét jól tükrözi, hogy Fodor Sándor mestercukrász a Nádudvari krémjoghurtot választotta Napraforgó fantázianevű tortájához alapanyagként. Így a 2021. évi Magyarország Tortája címet elnyert édesség is Nádudvari krémjoghurttal készül. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Hogyan készüljünk fel, ha ősszel gyümölcsfát ültetnénk?

2023. szeptember 18. 04:38

Kertembe szeretnék ősszel pár gyümölcsfát ültetni. Hogyan készüljek fel erre?

Egy különleges ciprusféle: az oregoni boróka

2023. február 18. 07:36

A Juniperus scopulorum botanikai nevének jelentése annyit tesz, mint (egy növény) „a hegyről”.

Miért az ősz a legjobb időszak a fák ültetésére?

2022. szeptember 24. 07:34

Az ültetésre legalkalmasabb időszak – ami bizony, még a tavasznál is jobb – nem más, mint az ősz, legalábbis, a fák szempontjából.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.