Zöldség
Fizetett tartalom

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, II. – Tápanyagszámítás és -megosztás

Agrofórum Online

Az étkezési paprika különösen igényes zöldségnövénynek számít vízellátás és tápanyag-adagolás szempontjából. Gyorsan és „érzékenyen” reagál a vízhiányra, és a tápelemek túladagolására is, ami jelentős termésveszteséget, minőségromlást eredményezhet.

Tápanyagszükséglet számítása

Tápanyagigény számítás alapja az előző írásunkban már jelezett fajlagos tápanyagigény, ami a paprikánál:

  • 2,4-3,8 kg/t nitrogén (N)
  • 0,7-1,1 kg/t foszfor (P2O5)
  • 4,9-6,9 kg/t kálium (K2O)

A trágyaadag számításakor a fajlagos tápanyagigény értéket fel kell felszorozni a várható termésátlaggal, ezáltal megkapjuk az összes kijuttatandó tápanyagmennyiséget kg-ban és hatóanyagban. Az értéket korrekciós tényezőkkel kell módosítani, ilyen korrekciós tényező:

  • talaj tápanyagtartalma (ha talajvizsgálatok alapján alacsony 50%-kal, ha közepesen alacsony 25-30%-kal növeljük, illetve ha közepesen magas vagy magas 50%-kal és 25-30%-kal csökkentjük),
  • várható tápanyag veszteségek miatti növelés (nitrogén kimosódás homoktalajon illetve foszfor lekötődés kötött talajon), 
  • szerves trágyázás esetén 2-3 évig tartó tápanyag-feltáródásból adódó NPK adag csökkentése és
  • pillangós előnövény (lucerna, bab, borsó, stb.) által megkötött nitrogén miatt a kiszórandó adag 30-40 kg/ha N-nel történő csökkentése. 

KERTÉSZETI GÉPEKET KERES? A RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Trágyázás időzítése és trágyamegosztás

Minél nagyobb egy zöldségnövény tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés alapján számított trágyaadag, és minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kijuttatni. Az adagolást tovább módosítja a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

Az említett szabály szem előtt tartása különösen indokolt az olyan sóérzékenyebb fajok esetében, mint az étkezési paprika, ahol az egyszerre kiadható tápanyagmennyiség lényegesen kevesebb, illetve a tápoldat töménység hígabb, mint a sóra kevésbé érzékenyek fajoknál (pl.: káposztafélék). 

A magasabb víz- és tápanyag-megkötőképességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon több (gyakoribb), de 20-25%-kal kisebb adagok formájában kell – a biztonság miatt célszerű – a tápanyagot kijuttatni, mint a humuszban gazdagabb vályog talajoknál (1. táblázat). 

HatóanyagAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
N505050
K2O200100100
1. táblázat: Étkezési paprika esetében egyszerre kiadható legnagyobb tápanyagmennyiség (kg/ha)

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, amely leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését. Egyes technológiák a paprika szuperintenzív szabadföldi termesztésénél már nem tiszta vízzel történő öntözést, hanem egészen híg tápoldatozást javasolnak. Ez heti, de csepegtető öntözés esetén akár két-három napi tápoldatozást is jelenthet. 

A gyakori, kisadagú öntözéssel – ami nem minden esetben cél (pl. homoktalajokon), feljebb „csalogatjuk” a paprika gyökerét – ezzel jelentősen befolyásoljuk a tápanyagfelvevő-zóna elhelyezkedését. (A talajfelszín közelében, a nyári hőség idején túlmelegedett talaj is okoz gyökérperzselést!)

A mélyebb gyökérzet ritkább, de nagyobb adagú öntözést tesz lehetővé, míg a sekélyen elhelyezkedő gyökérzet ugyan jobb lehetőséget biztosít a tápoldatozáson és öntözésen keresztül a növekedés szabályozására (tápoldat töménység, tápoldat és víz mennyiség, tápoldat összetétel), de az említett túl meleg talajból adódó perzselés, és esetleges technikai okokból adódó öntözés kimaradás miatt veszélyes.

Az őszi gabonáknál indokolt, de a paprika esetében sokak által alkalmazott helytelen gyakorlat az őszi alaptrágyázáshoz NPK tartalmú összetett trágyák használata az esetleges nagyobb téli csapadékból adódó kimosódás miatt. Csak olyan esetben fogadható el az őszi nitrogénes alaptrágyázás, ha jelentős mennyiségű, magas cellulóz tartalmú szerves anyag került leszántásra (pl. kukorica után), amelynek bomlásához szükséges a nitrogén a pentozán hatás elkerülése miatt.

Helytelen gyakorlat az is, hogy a hosszabb tenyészidejű, jelentős mennyiségű káliumot igénylő zöldségfajok esetében, így a paprikánál is, fejtrágyának nem adnak káliumot, csak alaptrágya formájában juttatnak ki. Tápanyagmegosztás tekintetében a 2. táblázatban feltüntetett értékeket és arányokat javasoljuk alkalmazni.

Trágyaanyagok
NitrogénFoszforKálium
Alaptrágya  –80 – 90 50 -60
Indítótrágya10 – 2010 – 20 20 – 25 
Fejtrágya80 – 90 0-1020 – 25 
2. táblázat: Trágyamegosztás az étkezési paprika esetében (%)

A fejtrágyázások időpontját célszerű fenológiai fázisokhoz kötni, akkor adni a trágyaanyagokat (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A paprika esetében az első terméskötéseket követő napokban ugrásszerűen megnövekszik a tápanyagfelvétel nitrogénből és káliumból. Ennél korábban adott nagyobb mennyiségű nitrogén könnyen virág- és terméselrúgáshoz vezethet. 

A szabadföldi étkezési paprika tenyészidejét, tápanyagigény szempontjából, alapvetően 3 szakaszra lehet osztani, a tápanyag mennyiségét és a tápoldat összetételét is ennek megfelelően kell szabályozni:

  • Kezdetben a gyökeresedés elősegítése érdekében (az ültetést követő 2 hét alatt) a nitrogénhez és a káliumhoz képest magas a P-arányú tápoldat használata célszerű. 
  • A kiültetést követő 3-5 hétben (II. szakasz) jelentősen változik a paprikanövény tápelemarány igénye, a lombozat felépítéséhez sok nitrogénre van szüksége.
  • A szedések idején (III szakasz), az újabb hajtások képződéséhez (remontáláshoz) a valamivel több káliumot igényel, a nitrogénigénye lényegesen nem változik. A tenyészidő legvégén esetleg a kálium elhagyható, és csak nitrogén kijuttatása szükséges.

Ahhoz, hogy tenyészidőszakban a fejtrágyázással a kívánt arányokat tartani tudjuk, alap- és indítótrágyázáskor kell a talaj tápanyagszintjét a növény igényéhez igazítani. 

A talaj és a termesztéstechnológia ismerete nélkül pontos receptet a trágyázásra vonatkozóan nem lehet adni, a fentiekben ismertettek is csak irányadásnak szánjuk!

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.