Terményárak

Olcsóbb lett a búza a fekete-tengeri kockázatok enyhülésével

Agrofórum Online

Eladói fölénnyel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,4 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb. A repce enyhén, 0,1 százalékkal került többe, mint csütörtökön. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce ezzel szemben drágult.

Csökkent a chicagói búza ára pénteken, de csak olyan mértékben, hogy közben megszilárdult a fekete-tengeri kereskedelmet fenyegető háborús kockázatok miatti újbóli aggodalmak kapcsán látott felpattanás, és a befektetők figyelmüket az amerikai munkaerőpiaci adatokra fordították.

A kukorica határidős jegyzésára kisebb mértékben változott, míg a szójabab kurzusa napközben enyhén emelkedett a visszafogott kereskedésben, de az este itt is értékcsökkenést hozott.

Az egy nappal korábbi árnövekedést azok a hírek élénkítették, miszerint egy teherhajó aknára futott a Fekete-tengeren, újraélesztve a háború sújtotta Ukrajnából származó export bizonytalan helyzetével kapcsolatos aggodalmakat. Pénteken alábbhagyott a hírre adott reakció, mivel a hajó csak kisebb károkat szenvedett.

Az Ukrajna tengeri exportjának felpörgetési képességével kapcsolatos kételyek azonban alátámasztották a drágulási várakozásokat a múlt heti hároméves mélypont után. A lokális mélypont a fekete-tengeri régióból származó rövid távú bőséges kínálatot tükrözte.

Ukrajna mezőgazdasági minisztere szerint az ország a szárazság miatt valószínűleg kevesebb őszi búzát vet a 2024-es betakarításra, mint azt eredetileg várták.

„Az Ukrajnából érkező szűkebb búzakínálat ezért valószínűleg továbbra is támogatja az árakat” – áll a Commerzbank közleményében.

Argentínában és Ausztráliában az aszály is előre vetítette a búzaexport-kínálat csökkenését a szezon későbbi részére.

A chicagói kukorica kiheverte a múlt hónapban elért közel hároméves mélypontot, amit a dél-amerikai száraz időjárás és a Fekete-tenger körül kialakult feszültség is támogat.

Az Egyesült Államok betakarításának előrehaladása és a brazíliai nagy exportkészletek azonban korlátozták a kukorica és a szójabab árát.

Európában a malmi búza 0,5 eurós mínusz után 234,75 euróba, a kukorica 0,25 eurós árcsökkenést követően 204,75 euróba, a repce 1,75 eurós drágulás hatására 426,25 euróba, a takarmánybúza pedig 0,1 angol fontos mínusz után 185,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Az egész hetet nézve inkább csökkentek az árak. Chicagóban a búza 5,1 százalékkal, a kukorica 3,3 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal ugyan drágult, de a repce 0,9 százalékot vesztett értékéből öt nap alatt. Európában a malmi búza 0,3 százalékot, a kukorica 1,7 százalékot, a repce 3,7 százalékot, a takarmánybúza pedig 0,4 százalékot vesztett értékéből.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Kéthavi csúcson a szójabab a hatalmas kínai vásárlás miatt

2023. november 9. 10:40

Szerdán újra a vevők voltak a főszereplők a terménypiaci kereskedésben. Chicagóban a búza 3,4 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult, a repce 0,3 százalékos értékcsökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Többrétű védelem a gabonában

2018. szeptember 13. 07:31

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.

NAK-MAGOSZ: a zöld szervezetek is lobbizzanak a kétes eredetű ukrán gabona behozatala ellen!

2023. február 8. 13:26

Ellehetetleníti a magyar gazdákat a silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabona, mely hazánkba érkezik.

Szakmázzunk a BAYER-rel! – Színre lépett az új fungicid generáció: Ascra Xpro

2020. március 25. 12:03

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászos gabona termesztése: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.