Házikert
Házikert

Kedvencünk a pettyeslevél: szobanövények közt az egyik legszebb

Kedvencünk a pettyeslevél: szobanövények közt az egyik legszebb

Agrofórum Online

Régi álmom volt, hogy a pettyeslevélből az összes fajtát összegyűjtöm, de legalább annyira volt kényes szobanövény, mint amennyire szép. Nézzük sorra, mit érdemes tudni a pettyeslevélről, és melyek a legnagyobb tartási hibák!

A pettyeslevél, másik nevén szeplősarc azért különleges, mert minden szobanövény között az egyik legvidámabb összhatású. A Hypoestes phyllostachya Dél-Európában már akár egynyári növényként is kezelhető, de hazánkban inkább szobanövény vagy floráriumok növényeként ismert.

Ez a rózsaszín-tarka levelű növény inkább floráriumba való vagy nagyobb palackertbe. Madagaszkárról származik, és ez némiképp megmutatja alapvető igényeit is: fél méter magas, dúsan ágas félcserjeként él, melegigényes, fényigényes és páraigényes is. A sötétpiros erű, többé-kevésbé foltos vagy pettyes levelek együttese mellett a bíborlila virágok szinte jelentéktelenek, így nem is ez adja díszítő értékét.

Akkor szép, ha…

…szabadon lebeg? Nem, ezek nem Süsü pillangói, hanem a pettyeslevél akkor mutatja igazán szépségét, ha világos helyre tesszük. Árnyékos lakásban vagy félárnyékban elkezd felnyurgulni és levelei is elvesztik igazán szép színüket.

Származásából kiindulva sejthető, hogy melegigényes. Télen és nyáron is legalább a 20 Celsius-fokot igényli, és az ingadozó hőmérsékletre is rosszul reagál!

Vidám összhatás jellemző a pettyeslevélre (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-erdo-minta-textura-5754246/)

Ugyanígy a pettyeslevél hamar meg is fázhat, nemcsak a levegőtől, hanem az öntözővíztől is: mindig lágy és szobahőmérsékletű, meleg vízzel öntözzük.

Melyek a legismertebb tartási hibák?

Ha visszaolvassuk az előző sorokat, már volt pár olyan tartási hiba, amire ha jó előre odafigyelünk, könnyen elkerülhetjük.

A helytelen talajválasztás is a tartási hibák közé tartozik, például a pettyeslevél a tőzeges talajban fejlődik a legszebben.

Emellett alapvetően nem a sok vizet igényli, hanem inkább a magas páratartalmat, tehát télen főleg nem az öntözésen van a hangsúly, hanem a párásításon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.

Hogyan bánjunk a muskátli elszáradt virágaival?

2024. május 13. 10:10

A muskátli csodálatos növény, mert kis igényű, mégis rengeteg virágot hoz. De mihez kezdjünk az elszáradt részeivel, hogyan végezzük a metszést?

Hogyan locsoljunk helyesen?

2024. május 10. 14:10

A locsolásnak – vagy jó esetben tudatos öntözésnek – is vannak fortélyai. Ezek közül az egyik, hogy a növény alá, a talajra kell a vizet juttatni.

A kardvirágnak van egy rejtett tulajdonsága

2024. május 10. 07:10

Néhány kultúrában a kardvirágokat hagyományosan gyógyászati célra is használták.

Mit tegyek, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem?

2023. november 30. 04:38

Újra kaptam egy cserép cikláment, szeretném, ha ez végre hosszú életű lenne, az előzőek mindig hamar elpusztultak. Városban, emeletes házban élek, erkélyem van. Mit tanácsolnak, hogyan tartsam? Hogyan tudnám elérni, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem, ami a kedvenc virágom?

Intelligens öntözés a növényi életfunkciók automatikus érzékelésével

2024. január 13. 12:10

Vajon miért jelent előnyt a növények aktivitásának pontos, méréseken alapuló ismerete az öntözés szempontjából, és milyen eszközök léteznek erre?

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

Az Agrárminisztérium kútamnesztiát hirdet 2023. december 31-ig

2020. december 26. 10:36

A törvénymódosítás lényeges egyszerűsítést hajt végre a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vétele és a vízjogi engedélyezése tekintetében is.