Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így lehet nagyobb áfonyákat termeszteni egy magyar fejlesztésnek köszönhetően

Így lehet nagyobb áfonyákat termeszteni egy magyar fejlesztésnek köszönhetően

Agrofórum Online

Egy mexikói üvegház az újonnan telepített – magyar fejlesztésű – Trutina üvegházi felügyeleti rendszernek köszönhetően optimalizálta az öntözést, ami nagyobb gyümölcs átmérőt és kisebb növényveszteséget eredményezett. A 300 hektáros jaliscói gazdaságban áfonyát és szamócát termesztenek.

Megoldandó problémák

„Bár a gazdaságnak jó tapasztalata van a nagy volumenű áfonyatermesztésben, a tulajdonos nem volt teljesen elégedett az eredménnyel. Minőségi és mennyiségi problémákkal egyaránt szembesültek – árulta el Újszászi András, a Gremon Systems termelési és fejlesztési igazgatója. –  Problémáik voltak a gyümölcskötődéssel, ami körülbelül 20%-os gyümölcsveszteséget okozott.

Ez elég figyelemre méltó mennyiség, ami bevételre átszámítva jelentős veszteséget jelent a termésben rejlő maximális potenciálhoz képest. A megtermelt áfonya minősége sem volt kielégítő. Az áfonyaiparban a gyümölcsök átmérője szigorú követelmény, amelyet a termelőknek be kell tartaniuk. Sajnos a termelő a termés 30%-ával nem tudta elérni a kívánt átmérőt: egyszerűen fogalmazva, az áfonya nem volt elég nagy ahhoz, hogy megfeleljen az iparági előírásoknak.”

A tulajdonos úgy érezte, hogy a gyümölcsök száma és mérete miatt csak a felét termelik annak a mennyiségnek, amit az üvegházukban potenciálisan el lehetne érni. Ez a termelő már egy ideje követi a Gremon Systems Linkedin csatornáját, így tisztában volt az adatmonitorozás fontosságával, valamint azzal, hogy az öntözés jelentős hatást gyakorol a termés minőségére és mennyiségére.

Amikor a termelő mezőgazdasági tanácsadó partnere is azt javasolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a Gremon Systemsszel, a termelőnek nem volt kétsége afelől, hogy a Trutina monitoring rendszer lesz a megfelelő megoldás.

„Ezt a rendszert, különösen az áfonyára fejlesztett verziót úgy tervezték, hogy az adatok mérésével és elemzésével maximalizálja bármely áfonyatermesztésben rejlő teljes potenciált – folytatta a szakember. –  A rendszer a lefolyást, a fényt, az EC-t és más paramétereket mérve olyan felbecsülhetetlen értékű összefüggéseket képes kimutatni, amelyek segítenek a termelőknek optimalizálni az öntözést.”

A Trutinának köszönhetően a tulajdonos olyan öntözési stratégiát tudott kialakítani, amelynek köszönhetően csökkentette a gyümölcskötési veszteségeket. A rendszer az elektromos vezetőképesség méréseknek köszönhetően a vízelvezetési problémák tekintetében is felnyitotta a szemét.

Korábban a termelő csak a nap végén mérte ennek értékét, és nem vette észre, hogy a napközbeni érték sokkal magasabb, mint kellene – valószínűleg a helytelen öntözési stratégia miatt. A Trutina segítségével a mérés 5 másodpercenként, teljesen automatikusan történik, és közvetlenül a rendszerbe szolgáltatja az információt.

A történetük azonban itt még nem ér véget. A Trutinának köszönhetően képesek voltak felismerni egy rejtett (és döntő fontosságú) problémát, amely negatív hatással volt az áfonya méretére.

Az öntözőrendszer rejtett problémái

„Arra is rájöttem, hogy az öntözőgépem túl rövid öntözéseket végzett, ami károsította a gyümölcsöket. Mint kiderült, az öntözéseket időben elindította, de az öntözések időtartama rövidebb volt a programozottnál: elég rövid ahhoz, hogy a cserép felső részét benedvesítse, de ahhoz nem, hogy a cserép megfelelően megteljen vízzel.

Ezt a helyzetet nem tudtuk kizárólag szemrevételezéssel észrevenni, mivel a cserép teteje minden egyes öntözés után nedves volt. Ez a hibás működés azt eredményezte, hogy a növények tényleges szükségleténél kevesebbet öntöztünk, ami a gyümölcsök átmérőjének elégtelenségét, és a terméskötési százalék csökkenését okozta. Pontosan ez volt a két fő probléma, ami annyi fejfájást okozott nekünk” – mutatott rá a tulajdonos.

Az üzemeltetőt számos funkció segíti abban, hogy ellenőrizze, hogy az öntözési stratégiát megfelelően alkalmazza-e, és hogy a rendszerbe programozott riasztásoknak köszönhetően nagyon gyorsan észlelje a meghibásodásokat. Emellett nagy segítséget kapott az automatizált működésnek köszönhetően, így át tudott váltani a kézi öntözésről az automatizált öntözésre. Így az öntözőrendszer még hatékonyabban működik, mint korábban.

Víz- és energiamegtakarítás

A jobb minőség és mennyiség mellett akad itt egy másik, döntő jelentőségű szempont is: a vízmegtakarítás! Nincs többé alul- és túlöntözés, a rendszer pontosan a növény igényeinek megfelelően végzi a dolgát, ami a tavalyi évhez képest -30%-os vízfelhasználást eredményezett, így akár 25 000 €/év (!) víz + műtrágya + energia megtakarítás érhető el. Ez pedig igazi jolly joker, egy bónusz, amely így a termelők pénztárcájában marad, és amit a további fejlesztésekhez szükséges beruházásokra tudnak felhasználni, így optimalizálva tovább a gazdaság működését.

Újabb egységek a láthatáron

A kezdeti sikerek után a termelő egyről négy egységre bővítette a rendszerét, hogy még jobban ellenőrizhesse a termést. Az egységek számának növelése mellett úgy döntöttek, hogy a rendszerüket további vízkapacitás-érzékelőkkel is bővítik, így most már a cserépben 10 cm és 30 cm mélységben is képesek a víztartalmat ellenőrizni.

Ez a több szenzoros elrendezés lehetővé teszi számukra, hogy érzékeljék és megerősítsék, hogy a tálcán lévő víztartalom az egész edényben stabil – ez fontos visszajelzés, amely részt vesz a döntéshozatalban és a stratégia optimalizálásában. A sikereken felbuzdulva a termelő az áfonya után az eper termesztését is a Trutina rendszer segítségével szeretné optimalizálni.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

2019. március 4. 08:48

A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!

Még mindig csak beszélünk a precíziós gazdálkodásról - Fiatal gazdákat kérdeztünk a jövő mezőgazdaságáról

2020. március 19. 08:27

Nincs más választás, csak az előremenekülés, a fejlesztés, a precíziós gazdálkodás gyakorlati bevezetése a gazdaságokba. De hiába beszélnek sokat erről a szakemberek már évek óta, a legtöbb termelő még nem jutott el a végső elhatározásig - akár a fokozatos átállás irányában sem.

Digitális fejlesztés a jövő kulcsa

2020. augusztus 27. 08:17

A precíziós gazdálkodás nem csak a növénytermesztésben van jelen, a kertészeti-, szőlészeti-, gyümölcs- és állattenyésztési ágazatokban is megjelennek adatalapú fejlesztések.

Neosol talajaktivátor - avagy a szőke herceg fehér lovon

2022. július 17. 08:36

Mi a különbség a Neosol talajkondicionáló készítménnyel már három éve folyamatosan megtámogatott talaj, és a kezeletlen kontroll terület között?

Talajélet Videó