Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomot felszippantó robotot fejlesztettek

Agrofórum Online

Gondolta már, hogy létezik a porszívó elvén működő robot, ami a mezőgazdaságban használatos, csak épp nem tisztításra, hanem betakarításra szolgál?

A Syngentánál egy olyan „robotporszívó” dolgozik, amely gyakorlatilag felszippantja a koktélparadicsomokat. Ruud Kaagman, a Syngenta globális termesztési egységének paradicsomért felelős vezetője elmondta, hogy szeretnék megérteni a növények és a robottechnológia közötti kapcsolatot.

Ez a robot azért szívja fel a paradicsomot, mert a metszés túl sok időt igényel. A robot egy mozdulattal szippantja le a paradicsomot a tőről. Tekintettel a munkaerőpiacon tapasztalható munkaerőhiányra, jelenleg ilyen robotokat fejlesztenek. Ez a robot a Syngenta és a Four Growers közötti együttműködés keretében jött létre.

A koktélparadicsomot felszippantó robotot már forgalomba helyezték.

A robot azt is meg tudja jósolni, hogy 2-3 hét múlva milyen lesz a termés. A robot egy demó verzió, amelyből jelenleg 3 példány van forgalomban. Jövőre 7, a következő évben pedig 70 robotot tervez bevezetni a cég, végül 140-re növelve a robotok számát. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

6 fügetermesztési hiba, amit el kell kerülnünk

2024. augusztus 15. 08:10

A füge termesztésével kapcsolatban az a legbosszantóbb, hogy mindenki azt mondja, milyen könnyű fügét termeszteni, hiszen alig van vele tennivaló.

Folyamatosan romlik a francia kukoricatermés állapota

2022. augusztus 1. 09:42

Második egymást követő hete meredeken romlott a francia kukoricatermés állapota.

Új világrekord: több mint 17 tonna búza hektáronként

2020. július 20. 09:17

Egy új-zélandi gazdálkodó földjén új világrekordot mértek, hektáronként 17 398 kilogramm búzát takarított be.