Életmód
Életmód

Téli tea – diófalevélből

Téli tea – diófalevélből

Agrofórum Online

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.

A diófa a görög mitológiában Artemisz szent fája volt, a rómaiaknál a Jupiter istennek szentelték. A skandináv mitológiában az életfa, az Yggdrasil gyakran diófaként jelenik meg, mint az égi-földi-pokoli síkokat összekötő tengely. A magyar mesékben, versekben és mítoszokban szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a diófa, amely a népgyógyászatban is komoly szerepet töltött be az elmúlt évszázadok során.

A gyógynövényszakértők szerint a diófa levele gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik: koncentráltan találhatók benne a tanninok, amelyek összehúzó hatással rendelkeznek. A diólevélből készített krémek és tinktúrák sokat segítenek például az ekcéma és a túlzott izzadás kezelésében.

A belőle készült krémek enyhítik a napégés okozta irritációt, de rovarriasztásra is használhatóak a diófalevelek, például füstölőként égetve. A kutatók szerint a diófalevél (akárcsak a dió) baktériumölő és parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Most azonban lássuk, miként kell elkészíteni a diófalevél-teát, amely most, az előttünk álló leghidegebb hónapokban mindenkire jó hatással lehet!

Diófalevél tea 

Hozzávalók: egy marék diófalevél

Elkészítés: A dióleveleket szárítsuk meg és aprítsuk fel. Tegyük teáskannába, majd forrázzuk le és fedjük le az edényt. 15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és langyosan fogyasztjuk. 

Aki ódzkodik a saját kertjében termő diófalevelek megfőzésétől, patikában is megvásárolhatja a teafűként kapható diófaleveleket. A recept ez esetben a következő:

Diófalevél tea – teafűből

Hozzávalók: 3 g diófalevélből készült teafű, 1 csésze víz

Elkészítés: a teafüvet leforrázzuk, lefedve állni hagyjuk 15 percig, majd műanyag vagy kerámia szűrőn át leszűrjük. Fogyasztása 12 év alatti gyerekeknek és kismamáknak nem javallott. 

Miben segíthet a diófalevél tea? 

Külsőleg ekcémák, kiütések, napégések kezelésére, illetve szemgyulladás esetén borogatásra alkalmas. Teaként segít emésztési panaszok és magas vérnyomás esetén, hatékonyan mulasztja el az íny- és torokgyulladást, javítja az étvágyat, női panaszok esetén is segít, és remek vértisztító – ezért gyógyszeres kezelések után különösen hasznos lehet.

Hajápoló szerként is kitűnő, csökkenti a kopaszodás mértékét, szem-lemosóként javítja a látást, a cukorbetegség elleni készítmények közül az egyik leghatékonyabb természetes szer. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

2024. július 6. 10:10

A zsíros kakas egyetlen gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább, mellette pedig kukoricát.

Hogyan készítsünk zölddió-befőttet?

2024. július 6. 08:10

A diólevelet is érdemes szárítva eltenni, jó gyógytea-alapnak számít a kamilla, hársfa, körömvirág, csalán és a többi gyógynövény mellett.

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

2024. július 5. 11:40

A farkasokról gyűjt adatokat a WWF, amelynek az EGERERDŐ Zrt.-vel együttműködésben kihelyezett vadkamerája kapta lencsevégre a nagyragadozót.

5 gyógynövény az őszi fáradtság ellen

2022. október 7. 07:37

Ősszel a kedvünk is borongós lehet, és a testünk is fáradt a nyári kerti munkák és feladatok után. Nézzük sorra az őszi fáradtság ellen milyen gyógynövények vethetők be!

Hűsítő teák a kertből

2021. szeptember 4. 07:46

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Teaüzlet a láthatáron

2020. június 29. 08:03

A vállalat teljes bevételének mindegy 2,4 százaléka származott teák értékesítéséből a 2019-es pénzügyi évben.