Ház, táj blog

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

Agrofórum Online

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését. A programot lebonyolító hivatali munkatársak már október 16-ától, az élelmezési világnaptól várják azoknak a háztartást vezető önkénteseknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül az otthonukban hulladékként a szemetesbe.

A hivatal minden évben ezen a napon kiemelten foglalkozik az élelmiszer-pazarlás problémájával, és kiemelten szeretné felhívni a jó megoldásokra a figyelmet.

Cselekvésre ösztönző számok

A Nébih közlése és a legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszer kerül évente kidobásra, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként. Ebből a 60 kg-ból kb. 24 kg megelőzhető lenne megtervezett vásárlásokkal, kreatív receptekkel és az élelmiszerekről szerzett alapvető információk birtokában.

A cél minél kevesebb teli kuka

Emellett az is nagyon fontos, hogy az elpazarolt élelmiszer – a mai magas árak mellett (2023) – megközelítőleg 40 ezer Ft veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna.

A jelenlegi felmérés is abban igyekszik képet alkotni, vajon hogyan és hol lehetne csökkenteni ezt a hulladékmennyiséget.

Mi a felmérés célja?

Ennek az átfogó kutatásnak a fő célja az adatgyűjtés, de emellett a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása is szerepet kap az élelmiszerhulladékok csökkentése kapcsán. A felmérésben résztvevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. A résztvevők amellett, hogy megismerhetik, hogyan viszonyul a saját háztartásuk helyzete az országos átlaghoz, a hivatal információs anyagokkal és a Maradék nélkül-program ajándékcsomagjával is megköszöni az értékes információkat a kutatáshoz.

Miből áll a felmérés?

A jelentkező háztartásoknak egy héten keresztül mindennap tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét, gramm pontossággal. A naplózást online felületen vagy papír alapon is meg lehet oldani. A mérési időszak november 10-től december 17-ig tart, ezalatt az időszak alatt bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a felmérés.

A felmérést papíralapon és online is dokumentálhatjuk

Regisztráció a felmérésre

A háztartási élelmiszerhulladék-felmérésben való részvételre az alábbi linken vagy a Nébih Maradék nélkül oldalán is lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadja és dolgozza fel a rendszer a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket novemberben keresik meg a munkatársak a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a megadott személyes adatokat (név, cím, e-mail cím, telefonos elérhetőség) a Nébih a felmérés során bizalmasan kezeli. További kérdések vagy felmerülő probléma esetén a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címen keresztül lehet érdeklődni a Nébih munkatársainál.

A Nébih munkatársai minden évben hálásan köszönik a lakosság segítségét ezekben a felmérésekben, hiszen így sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudunk még többet tenni az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Szingapúrban a legmagasabb szintű az élelmiszerellátás biztonsága

2020. március 25. 08:17

A szupermarketek és élelmiszerüzletek polcai egyre több helyen ürülnek ki teljesen a világban. A nélkülözhetetlen élelmiszerekből sokan táraznak be otthonukban komoly készleteket.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.