Agrárközélet

Mi lesz a krumplilevesünkkel?

Agrofórum Online

Megjelent az Agrofórum újság nyomtatott kiadásának 2023. novemberi száma. Ezúttal Fórián Zoltán burgonyapiaci elemzését emelnénk ki belőle, amely nem fest rózsás képet a szektor helyzetéről.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője írásában kiemeli, hogy már a magyar fogyasztók számára sem újdonság, miszerint burgonya terén az önellátásunk rég odavan. Ugyanakkor a szerző felteszi azt a kérdést is, hogy a szántóföldi növénytermesztés napjainkban kibontakozó válsága vajon ad-e esélyt a burgonyának a trendfordításra?

A burgonya ma a világ negyedik legfontosabb élelmiszernövénye a kukorica, a rizs és a búza mögött. Globális piacának értéke 2022-ben 96,3 milliárd dollár volt, és 2028-ig éves átlagban 3,47 százalékos bővülése várható, sőt a fagyasztott burgonya piacán még ennél is nagyobb ütemű növekedés várható.

Mi hát a baj? A fejlett piacokon, különösen Európában az egészségtrendek és a fogyasztói szokások változása teret vesz el a burgonya és termékei elől. Az elmúlt húsz évben a burgonyatermő terület megfeleződött, az EU összes szántóterületének 1,7 százalékát foglalja el mindössze.

További részletek az Agrofórum novemberi számában olvashatók, de legfrissebb lapszámunkból az is kiderül, milyen technológiai fejlesztési lehetőségek merülhetnek fel a napraforgónál, milyen fő kórtani problémákat tapasztalhattak az árpatermesztők 2023-ban, illetve azt is megtudhatják, hogyan hat – ha hat egyáltalán – a nitrogén-műtrágyázás a szója hozamára és táplálóanyag-tartalmára Magyarországon.

Gépesítés rovatunkban a most befejeződött hannoveri Agritechnica kiállítás kapcsán a világon élenjáró mezőgépfejlesztéseket vettük számba, de olvashatnak a növények megfelelő foszfor-, kálium- és cinkellátásáról is, valamint a gyümölcsfajok téli tápanyag-tartalékolásáról, és – egyfajta színes kultúrtörténeti írásként – Petőfi korának kenyeréről.

Keressék, olvassák ebben a hónapban is az Agrofórumot!

(Vezérkép: Paul Istoan/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.

Megjelent a májusi Agrofórum

2019. május 15. 11:27

Májusi lapszámunkban két kiemelt témát ajánlunk olvasóink figyelmébe. Elsőként a szennyvíziszapok és a hígtrágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit a talajerő-gazdálkodásban betöltött szerepét, a környezetvédelmi vonatkozásokat járjuk körbe.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.