Terményárak

Tej terméktanács: emelkedik a nyerstej ára

Agrofórum Online

Két hónapja először drágult, augusztusban 2,5 százalékkal emelkedett a hazai nyerstej alap- és átlagára.

Két hónapja először drágult, augusztusban 2,5 százalékkal emelkedett a hazai nyerstej alap- és átlagára; a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a kvótaévből novembertől márciusig hátra lévő öt hónapos időszakra 85 forint feletti kilogrammonként nyerstej alapárat jelez előre.

A szakmaközi szervezet pénteken az MTI-vel azt is közölte, hogy a magyarországi átlagár még mindig alacsony, a 25. helyen állt augusztusban amikor a magyar tejtermelők átlagosan 70 forintot kaptak a nyerstej kilójáért, miközben Szlovákiában 8 forinttal, Ausztriában 24 forinttal és Romániában is 4 forinttal többet fizettek a termelőknek.

Az áremelkedést jelző nemzetközi tendenciákat figyelembe véve a Tej Terméktanács elnöksége a legutóbbi ülésén a 2016/2017. kvótaévre szóló nyerstej alapár prognózisát 72 forintról 75 forintra emelte.

Mivel az első hónapok alapár átlaga csupán 65 forint volt kilogrammonként, a terméktanács állásfoglalása azt is jelenti, hogy a hátralévő hónapokra a szervezet 85 forint feletti árra számít.

Tej Terméktanács minden lehetséges lépést megtesz a hazai tejtermelők érdekében, és ezt kéri partnereitől is. Ahhoz ugyanis, hogy a tejtermelők jövőre is tejet termeljenek, a nyerstej, illetve a késztermék átadási árakat ősszel rendezni kell – hangsúlyozták.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kevesebbe kerül az UHT és az ESL tej januártól

2018. december 21. 15:47

Csökkentik az áruházláncok a jövő év elejétől az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek árát, mivel azok forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

2019. június 21. 09:33

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Életmód Képgaléria

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít