Címke: Tej

tej

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek kiválasztott váladéka, ami az utódok táplálásában játszik szerepet. Egyes haszonállatok teje emberi fogyasztásra is alkalmas. Hazánkban a szarvasmarha, a juh és a kecske tejhasznú fajtáit tartják tejtermelési céllal. A tej összetétele nagyban függ attól, hogy milyen állattól származik. A szárazanyag-tartalom átlagosan 10-13%, amit a tejfehérje, tejzsír, tejcukor és ásványi anyagok alkotnak. Magyarországon leginkább tehéntejet fogyaszt a lakosság, az elmúlt években 150-165 liter/fő/év volt az átlagos tejfogyasztás (KSH). 2017-ben a tehéntej-termelésünk 1 915,8 millió liter, a juhtej-termelésünk 1,763 millió liter, kecsketej-termelésünk 3,586 millió liter volt a KSH adatai szerint. A tej fogyasztható nyersen és feldolgozott termékként különböző tejtermékek és tejkészítmények formájában. A tejágazat aktuális híreit megtalálja az Agrofórum Online tartalmai között.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvényszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordasertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepjuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciabaromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi VédjegybaromfiágazatbaromfiártojásgyümölcstojáskeltetőtojásTojásszövetségMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők SzövetségetojásfogyasztástojástermelésMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségénektojásimporttojásfatojásdíszek készítéseDuna Tojás Kft.Farm Tojás Kft.tojásfestésTúlélő tojásokFuchs Tojás Kft.tojásártojásás
Agrárhírek / Állattenyésztés

Stabil a tejágazat helyzete

2019. november 15.

A hazai tejtermék-fogyasztás növekedését a tej áfájának öt százalékra csökkentése mellett egyértelműen a sajt- és vajfogyasztás növekedése hozta.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nem került forgalomba hazánkban szennyezett német tej

2019. október 14.

Az 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet számos kereskedelmi lánc forgalmazta, köztük az Aldi Süd, amely Milfina márkanévvel, és a Lidl, amely Milbona márkanévvel árusította.

Agrárhírek / Agrárközélet

Tejfeldolgozót adtak át Csabacsűdön

2019. október 9.

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő.

Szakcikkek / Életmód

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1.

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Agrárhírek / Agrárközélet

Tejkomplexum épül Szenttamáson

2019. október 1.

A TM Zrt. beruházása 15 új munkahelyet teremt, a cégnél jelenleg 115 ember dolgozik.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Televíziós kampány indul a magyar tej fogyasztásának ösztönzésére

2019. szeptember 23.

A tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátás előzhető meg, hanem a fogyasztók abban is biztosak lehetnek, hogy kiváló magyar terméket visznek haza.

Agrárhírek / Agrárközélet

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19.

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Agrárhírek / Agrárközélet

Az önköltséget is alig fedezi a nyerstej ára

2019. július 16.

A hazai nyerstej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog.

Agrárhírek / Agrárközélet

Újabb részleges felhívás nyílt a sovány tejpor értékesítésére

2019. június 26.

A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

2019. június 21.

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik.