Bulvár

Rettegsz a farkaspókoktól? Akkor ne menj el áfonyaszedőnek!

Agrofórum Online

Tudtad, hogy a vörös áfonya betakarításakor több száz farkaspók szalad végig a víz tetején ringatózó gyümölcsökön és – jobb híján – a gyümölcsöt betakarító emberekre másznak fel?

A közösségi médiában borzongató agrárvideó söpör végig, ami meglehet, azoknak is hidegrázást okoz, akik amúgy nem félnek és nem undorodnak a pókoktól.

A fókuszban ezúttal a vörös áfonya betakarítása áll. Izgalmas feladatnak tűnik, nem véletlen, hogy a világ minden tájáról (beleértve kis hazánkat is) fiatalok és idősek tömegei utaznak idénymunkásként áfonyaszedőnek, ám sokan nem „nyomozzák le”, hogy mindez milyen nehézségekkel jár. Persze, miért is nyomoznák? Hiszen ez látszólag olyan munkának tűnik, mint az eperszedés vagy az almaszüret. Sima ügy, igaz?

Nos, nem egészen. A vörösáfonya-termesztők ugyanis farkaspókokat tartanak a gyümölcsösükben, azok ugyanis elpusztítják a vörös áfonya kártevőit, ily módon megvédik a termést a tömeges fertőzésektől.

Igen ám, de amikor elérkezik a betakarítás ideje és a gyümölcsöst elárasztják vízzel, a farkaspókok a víz tetején úszó, begyűjtésre váró áfonyaszemeken menekülnek az egyetlen száraz helyre, ahová tudnak – azaz az áfonyaszedőkre!

És nem egy-két, hanem több száz farkaspókról beszélünk! Azt hiszem, ez az arachnofóbiában (pókiszony) nem szenvedő embereknek is egy hangyányival több annál, amit elviselnek, kiváltképp, ha a farkaspókok meg is marják őket.

Mert ez a pók – a szobák sarkában békésen szövögető kaszásokkal ellentétben – csúnyán megmarja az embert, ha úgy érzi, épp az életére törnek (egyébként félénk és nem bánt!), márpedig a pánikba esett dolgozók közül sokan visítozva próbálják meg kirázni a ruhájuk alá szaladó „munkatársakat”, akik amúgy ugyanabban a gazdaságban „dolgoznak”, mint ők.

A farkaspók csípése igen fájdalmas és kellemetlen és az érzékenyebb embereknél fekélyszerű seb maradhat utána, de nem halálos. Ennek ellenére vélhetően senki nem szeretné kipróbálni, milyen az, amikor több tucat megrémült farkaspók szalad a ruhája alá, és miközben ő is rémülten csapkod, jól összemarják.

A szakértők szerint ennek elkerülésére egyetlen módszer létezik: a gyümölcsszedőknek nyugodtnak kell maradniuk, akárhány pók mászik rájuk (állítólag a hajba szaladnak a leginkább, hogy ott rejtőzzenek el), mert ha nem hadonásznak és nem ijednek meg, a farkaspókok csak rajtuk maradnak, de nem marják meg őket.

Azt hiszem, ha ebből a szempontból nézzük, nem is drága a vörös áfonya ára, igaz? 🙂 A tiktokerek szerint ez a világ legborzasztóbb állása, ezért ha utáljuk a munkánkat, csak gondoljunk arra, mit kell elviselniük ezeknek az embereknek, akik szerintük kitüntetést érdemelnének.

Ettől kezdve nem meglepő , hogy a vörösáfonya-betakarításakor (a jobb helyeken) az idénymunkások vastag, zárt, derékig/mellig/nyakig érő overált kapnak (ami nem csupán a víztől, de a pókoktól is véd), és a felvételi elbeszélgetésen ez az első, a jelentkezőnek feltett kérdés: Félsz a pókoktól?

Videó:

(Fotó: leoleobobeo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

A New Holland bemutatja a CH CROSSOVER HARVESTING kombájnokat

2020. július 27. 10:48

A New Holland bemutatja a CH ‘CROSSOVER HARVESTING’ kombájnokat, amelyek új alapokra helyezik a középkategóriás kombájnokat kapacitás és sokoldalúság szempontjából.

Minden más hibridet legyőzött a KWS KASHMIR

2021. január 10. 12:06

2020-ban is jól szerepelt a KWS KASHMIR kukoricahibrid Somogy megyében. A nettó terméshozam 10,83 tonna/hektár lett, ami Hársházi Péter családi gazdaságában meggyőző eredménynek számít.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Az Amazone és a Schmotzer új növénytermelési rendszert tesztel

2020. augusztus 19. 04:36

A projektben az Amazone és Schmotzer mérnökeinek feladata a technológia kifejlesztése és tesztelése, míg az Agravis tanácsadói a CRF rendszer megvalósításához alkalmas növényfajták és az input anyagok kiválasztását segítik.