Agrárközélet

Októberben zárul a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája

Agrofórum Online

A tárca szeptemberben bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország élelmiszergazdasági programja 2016-2050 című dokumentumot.

Októberben lezárul a nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi egyeztetése – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

A tárca közleménye szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén kedden Budapesten elmondta: Magyarország kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához. Hangsúlyozta: a fő irányvonalakat 2050-ig határozták meg, hiszen a mezőgazdasággal, a magyar élelmiszerek termelésével és előállításával foglalkozóknak hosszú évtizedekre kell terveznie.

A tárca szeptemberben bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország élelmiszergazdasági programja 2016-2050 című dokumentumot. A társadalmi-szakmai vitát annak érdekében kezdeményezte, hogy a nemzeti élelmiszergazdasági programot az ágazati partnerekkel együtt alakítsa. Az államtitkár aláhúzta, a jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: szakmai becslések szerint a magyar élelmiszergazdaságban 60 százalékkal több termelési potenciál rejlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiacon prémium minőségű termékekkel kell megjelenni. A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a programtervezet az agrobizniszt egységként kezeli, mivel napjainkra az élelmiszerlánc átfogó módon integrálódott hálózattá vált. Ebbe a mezőgazdasági üzem termelőtevékenységén kívül a mezőgazdasági termelőfelhasználást szolgáló valamennyi tevékenység és  az üzemek termékeinek feldolgozása és forgalmazása is beletartozik.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

2020. október 20. 11:13

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.