Agrárközélet

Októberben zárul a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája

Agrofórum Online

A tárca szeptemberben bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország élelmiszergazdasági programja 2016-2050 című dokumentumot.

Októberben lezárul a nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi egyeztetése – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

A tárca közleménye szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén kedden Budapesten elmondta: Magyarország kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához. Hangsúlyozta: a fő irányvonalakat 2050-ig határozták meg, hiszen a mezőgazdasággal, a magyar élelmiszerek termelésével és előállításával foglalkozóknak hosszú évtizedekre kell terveznie.

A tárca szeptemberben bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország élelmiszergazdasági programja 2016-2050 című dokumentumot. A társadalmi-szakmai vitát annak érdekében kezdeményezte, hogy a nemzeti élelmiszergazdasági programot az ágazati partnerekkel együtt alakítsa. Az államtitkár aláhúzta, a jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: szakmai becslések szerint a magyar élelmiszergazdaságban 60 százalékkal több termelési potenciál rejlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiacon prémium minőségű termékekkel kell megjelenni. A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a programtervezet az agrobizniszt egységként kezeli, mivel napjainkra az élelmiszerlánc átfogó módon integrálódott hálózattá vált. Ebbe a mezőgazdasági üzem termelőtevékenységén kívül a mezőgazdasági termelőfelhasználást szolgáló valamennyi tevékenység és  az üzemek termékeinek feldolgozása és forgalmazása is beletartozik.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Ötéves csúcsra emelkedtek tavaly decemberben az élelmiszerárak

2020. január 9. 15:48

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított decemberi árindex novemberhez képest 2,5 százalékkal 181,7 pontra, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Száz milliárd forintnyi beruházást tervez a Bonafarm

2019. május 17. 07:17

Az innovációt és a termékfejlesztést a fogyasztói igények is indokolják, hiszen a felmérések szerint a vásárlást ma már leginkább az egészséges termékek iránti kereslet, valamint a magas élelmiszerárak miatti aggodalom határozza meg.

A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszermárkája

2022. augusztus 25. 10:39

A koronaválság lecsengése után a globális élelmiszergyártók márkaértékei emelkedtek, és most ismét elérik a járvány előtti szintet, esetenként meg is haladják azokat.

Intelligens csomagolást fejlesztenek magyar kutatók

2024. május 15. 08:10

A csomagolásinnovációk sorában kiemelkedő az intelligens csomagolás, amely egy olyan jelzőrendszert takar, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére vagy az abban történt változások rögzítésére