Agrárközélet

Jakab István: a vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját

Agrofórum Online

A MAGOSZ elnöke ezt Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján mondta.

A vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke pénteken Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján.

Jakab István, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az ilyen kiállítások, expók ráirányítják a figyelmet arra, hogy az élelmiszer bizalmi termék, amelytől az egészségünk, az életünk függ. A helyi termelők, a rövid ellátási láncok jelentősége a Magosz elnöke szerint az, hogy általuk valóban helyben előállított, magas minőségű és biztonságos élelmiszereket tudunk fogyasztani.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a kormány olyan támogatási rendszert vetetett be és olyan pályázatok jelentek meg, amelyek segítségével a mezőgazdasági termelők eljuthatnak odáig, hogy nemcsak alapanyagot állítanak elő, hanem élelmiszeripari termékeiket minőségi házi márkázott termékké tudják fejleszteni. Ezekkel pedig a piacokon is meg tudnak jelenni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az igények és a kínálat összekapcsolása érdekében a következő hetekben országos adatbázissá fejlesztik a kamara termelői piackereső szolgáltatását. Ez a jelenleginél tartalmasabb, informatívabb lesz, a vásárlók számára lehetőséget nyújt piacok keresésére, a termelőknek pedig a konkurencia felmérésére is.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere arról  beszélt, hogy egy-egy térség igazi erejét a város és a vidék közösen tudja megmutatni. Ez az üzenete a Bakony Expónak is – tette hozzá.

A Bakony Expót az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprém Arénában. A több mint 120 helyi termelő mellett gasztroudvar és változatos programok várják az érdeklődőket három napon át, péntektől vasárnapig. A rendezvény kulturális része az idén a káposzta és a vele kapcsolatos ételek, népszokások köré épül, valamint a bakonyi betyárhagyományokkal is megismerkedhetnek a kilátogatók.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Az élelmiszerek kiskereskedelme 6,3 százalékkal bővült

2024. augusztus 2. 11:40

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 788,9 milliárd forintot tett ki 2024 májusában.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Bíznak a müzli- és gabonapehely-gyártó vállalatban

2020. szeptember 2. 04:36

A Kellogg Company a reggelikhez fogyasztott gabonafélék gyártásában és forgalmazásában világelsőnek számít.

Bodzakészítményekkel, mézzel és mangalicahússal ismerkedhetnek Szingapúrban

2023. április 25. 12:29

Nyolcadik éve szervez közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum a délkelet-ázsiai (ASEAN) térség egyik legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán.