Gépinfo
Gépinfo

A Wagoneer S lesz az első teljesen elektromos Jeep

A Wagoneer S lesz az első teljesen elektromos Jeep

Agrofórum Online

Az Avengerrel a Jeep már elektromos modellt is kínál, de az elektromos változat csak Európában érhető el a benzines és hibrid modellek mellett. A Stellantis bemutatta az első teljesen elektromos Jeep-modellt, amely szintén világszerte elérhető lesz.

A Jeep Wagoneer S 2024 őszén kerül forgalomba, először az Egyesült Államokban, majd a világ számos piacán. A Jeep Avengerrel szemben, amelyet a teljesen elektromos változat mellett hibridként és belső égésű motorral is kínálnak majd Európában, a Wagoneer S kizárólag BEV-ként, azaz akkumulátoros elektromos hajtással kerül piacra.

600 lovas összkerékhajtás

Az elektromos Wagoneerről azonban egyelőre nincs sok információ. A Jeep első részletei közé tartozik az akár 441 kW teljesítményű (600 LE-nek megfelelő) összkerékhajtás, és körülbelül 3,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 mérföld/órás (96 km/h) sebességre.

A Stellantis a sajtóközleményben nem részletezi, hogy hány motorvariáció lesz elérhető az elektromos összkerékhajtásnál, illetve azt a platformot sem nevezték meg, amelyre a Wagoneer S épül majd. Az STLA Large azonban valószínűnek tekinthető.

Ez azért valószínűsítik szakértők, mert régebben arról szóltak a hírek, hogy a Wagoneer S lesz az elektromos korszak új Jeep zászlóshajója. Az STLA Medium építókészlet ezért már nem elérhető; és talán kicsi is lenne a modellhez. Az elektromos kisteherautókhoz és esetleg elektromos terepjárókhoz készült STLA Frame csak 2026-ban debütál.

4xe

A Wagoneer S összkerékhajtása azonban nem csak teljesítményével és gyorsulásával emelkedhet ki, hanem bizonyos terepképességgel is. A Jeep szerint „a szabványos 4xe képesség minden terepkezeléssel, fejlett Jeep márkaközpontú technológiával és lenyűgöző teljesítménnyel” érkezik majd.

A technológiáról azonban egyelőre nincs további információ. Az STLA Large egy 800 voltos platform. A platformra és az ennek megfelelően nagyméretű modellekre 101 és 118 kWh közötti akkumulátorokat tervezték – az ilyen nagy energiatároló rendszereket 400 volt helyett jobb 800 volttal tölteni. 

800 kilométeres hatótáv

A Stellantis korábban azt közölte, hogy az STLA Large maximális hatótávja akár 800 kilométer is lehet. Ez azonban inkább a lapos és aerodinamikus limuzinokra vonatkozik, nem a meredek és magas Jeep Wagoneer S-re – hívta fel a figyelmet az electrive. A Jeep által közzétett előzetes kép azonban továbbra is masszív és meredek előlapot sugall. A márkára jellemző hűtőrács megmaradt, de a hűtési igények hiánya miatt átértelmezték.

(Fotó: Jeep)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

A jövő pick-upjai elektromos meghajtásúak lehetnek

2020. december 22. 06:36

Egyes várakozások szerint júniusban dobják majd piacra az első elektromos meghajtású pick-up-okat az Egyesült Államokban.

Kilencen is utazhatnak a Peugeot elektromos csapatbuszában

2024. január 22. 15:10

Az új Peugeot e-Traveller ideális partner minden olyan szakember számára, aki nagyszámú utas és csomagjaik kényelmes és fenntartható módon történő szállítására alkalmas járművet keres.

XC40 Recharge: itt a legelső tisztán elektromos Volvo-modell

2019. október 26. 05:38

A többszörösen díjnyertes, rendkívül népszerű XC40 kompakt szabadidőjárműre épülő XC40 Recharge a legelső a tisztán elektromos Volvo-modellek sorában.

Fantasztikusan fest az olasz gyártó elektromos takarmánykeverő-kiosztó kocsija

2023. december 16. 15:10

Öt évvel az elektromos teleszkópos rakodógépe bemutatása után most egy zéró emissziós takarmánykeverő-kiosztó kocsival rukkolt elő az olasz Faresin.