Életmód, gasztronómia

Sokkoló módon riasztják el a fogyasztókat az édességektől

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint a figyelmeztetések és mindenekelőtt az édességekkel kapcsolatos megdöbbentő képek befolyásolják a vásárlási magatartást: rávehetik az embereket, hogy kevesebb cukros terméket vásároljanak, vagy akár teljesen kerüljék el azokat.

A „BMC Public Health” folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egészségesebb életmód eléréshez a leghatékonyabbak a sokkoló képek lehetnek, hasonlóan a cigarettásdobozokon láthatókhoz. Azok a vizsgálatban résztvevő személyek, akik ilyen felvételekkel szembesültek, kevésbé voltak hajlandók édességet vásárolni.

Rövid távú egészségügyi problémák

A Göttingeni Egyetem adatai szerint egy online felmérés során 1040 ember adott tájékoztatást arról, hogyan érzékelik a különböző típusú figyelmeztetéseket a rövid távú egészségügyi következményekkel, például a fogszuvasodással vagy a hosszabb távú következményekkel kapcsolatban, mint például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség.

„A rövid távú egészségügyi problémákkal kapcsolatos figyelmeztetések nagyobb figyelmet kaptak. Ennek az lehet az oka, hogy a következmények közvetlenebben tapasztalhatók” – magyarázza Clara Mehlhose, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók következtetése

A figyelmeztetések hatékonyak lehetnek. A leghatékonyabb, ha érzelmes és már ismerős szimbólumokat vagy képeket használnak. A sokkoló képek és a piros stoptáblák különösen jelentős hatással voltak a vásárlási döntésekre.

A tanulmány fontos betekintést nyújt az egészséges táplálkozást elősegítő és ezáltal a közegészségügy javítását célzó stratégiák kidolgozásához – számolt be az osztrák ORF. A jövőbeni tanulmányok megmutatják, hogyan működnek együtt az egészségügyi figyelmeztetések más egészségügyi intézkedésekkel, például a cukrot tartalmazó termékekre kivetett adóval.

A szakértők szerint a célzott egészségpolitika összefüggésében további kutatásokra van szükség, különös tekintettel a nem fertőző betegségek (NCD) lakossági észlelése és megértése kapcsán.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Közel egy éve lejtmenetben a globális élelmiszerárak

2023. március 4. 08:37

A FAO élelmiszerár-index februárban 0,6%-kal zárt alacsonyabban idén januárhoz és 18,7%-kal a tavaly márciusi csúcshoz képest.

Az aszály miatt drágulhat a cukor

2018. szeptember 29. 09:30

A legnagyobb európai termelőket – Franciaország, Németország, Lengyelország és Nagy-Britannia – sújtó aszályos időjárás miatt jelentősen csökkenhet a cukorgyártás volumene.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Emberkísérlet: mi történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk cukrot?

2023. november 9. 07:10

Egy fogyással és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértő saját magán próbálta ki, mit tapasztal, ha elhagyja a cukrot az étkezéséből. Így számolt be az eredményről.