Terményárak

A szójabab és a kukorica drágulása is folytatódott

Agrofórum Online

A tengerentúlon és Európában is vegyes összképet lehetett látni szerdán a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,7 százalékkal lett olcsóbb, ám a kukorica 5,4 százalékkal, a szójabab 0,5 pedig százalékkal drágult. Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a kukorica drágult, a repce pedig stagnált.

Elemzők szerint a chicagói szójabab határidős ára szerdán azért emelkedett, mert az árcsökkenésre spekuláló short pozíciók vétellel történő lezárása és a technikai vásárlások lendítették fel a piacot, miután a legközelebbi hatéridő hároméves mélypontot ért el.

Orosz termés

A kukorica határidős jegyzései is emelkedtek a közelmúlt hároméves mélypontjairól való kilábalásban, míg a határidős búza árai visszaesett az orosz termelés nyomása alatt.

A spekulatív befektetők nagy nettó short pozíciókat halmoztak fel a piacokon, megnyitva ezzel az ajtót a short-fedezet lezárása előtt.

Amerikai gondok

Elemzők szerint a bőséges globális készletek és az amerikai gabona- és szójabab-exportért folytatott verseny korlátozza a növekedést. A szójabab határidős árai korábban csökkentek, mivel az olcsóbb dél-amerikai készletek miatt az amerikai szójabab kevésbé versenyképes globálisan.

Túladott helyzet

„A szójabab piacának alapjai többnyire medvepiaci, azaz árcsökkenő jeleket mutatnak – mondta Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage elemzője. – Azonban minden bizonnyal lehetségesek olyan kis hatások, amelyek a túladott állapot kiegyensúlyozását célozzák, ahogyan azt a hét elején láthattuk.”

Argentínában áprilisban kezdődik a munka

A brazíliai szójabab betakarításának előrehaladása új készleteket hoz a világpiacra, bár az Abiove iparági csoport csökkentette az ország 2024-es szójababtermelésére vonatkozó becslését. Argentína várhatóan áprilisban kezdi meg a betakarítást.

„A szójabab tendenciája csökkenő, és továbbra is csökkenni fog” – mondta Vitor Pistoia, a Rabobank elemzője.

Adatok érkeznek

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a tervek szerint csütörtökön ad ki heti gabona- és szójaexport értékesítési adatokat.

Iránykeresés

Európában a malmi búza 6,5 eurós mínusz után 194,5 euróba, a kukorica 2 eurós árnövekedést követően 175 euróba, a repce az előző kereskedési naphoz hasonlóan 415 euróba, a takarmánybúza pedig 1,4 angol fontos mínusz után 159 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Jégverésben is bizonyított a KWS SMARAGD

2021. január 12. 12:08

„Elverte a jég a kukoricát, ami után egy kis lombtrágyát juttattunk ki a növényre, és így is 124 mázsát tudtunk vágni belőle.”

Több éves mélyponton a terményárak

2024. augusztus 3. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Lélektani szintig drágult a szójabab

2020. november 24. 06:23

Jól indult a hét a chicagói árutőzsdén, a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal a szójabab pedig szintén 0,9 százalékkal drágult.