Német kutatók vizsgálták a fűtés közben elkövethető hibákat, és hogy milyen hatásuk lehet a fűtési teljesítményre. Az eredményt most mi is megosztjuk Önökkel.
A hirtelen elszállt energiaárak következtében sokan leporolták a régi vaskályhát, leszedték a nippeket a kandallópárkányról, és macerás favágás ide, kihulló hamu oda, újra begyújtottak. Azonban a tűzgyújtásnak is megvannak a maga írott és íratlan szabályai. Ha ezeket nem követjük, ez a fűtési mód is lehet drága, kifejezetten környezetszennyező – és a keletkező mérges gázok miatt akár veszélyes is.
1. hiba: a szellőzőrést tartósan nyitva hagyjuk
A legtöbb kandallón a szellőzés nem működik automatikusan. Emiatt fűtés közben kézzel kell utánállítani, hogy mennyi levegő jut az égéstérbe. A szakértők azt ajánlják, hogy begyújtáskor a lehető legtöbb levegőt engedjük be, majd amikor további fát teszünk a tűzre, legkésőbb akkor zárjuk el a levegő útját. Ellenkező esetben a szennyezőanyag-kibocsátás mértéke megnő (a poré 6-szorosára, a szénhidrogéneké 6,5-szeresére), és romlik a fűtőeszköz hatékonysága.
2. hiba: túl későn teszünk rá újabb adag tüzelőanyagot
Azt gondolhatnánk, ráérünk ezzel a művelettel, amikor már alig pislákol a parázs. Azonban amíg a rátett fa csak füstölög, és nem ég, a felületéről mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek magasabb hőmérsékleten elégnének. Ráadásul mivel megnő a légnyomás az égéstérben, a gázok a szoba felé is távozhatnak. Ezért ha lekéstük az ideális időpontot, nyissuk ki újra a szellőzőrostélyt körülbelül 30 másodpercre.
3. hiba: nedves a tüzelőanyag
Ideális esetben a tűzifa nedvességtartalma 12-20%, de ez az arány nem megfelelő tárolás következtében, vagy mert nem elég szárazon adták el a fát a fatelepen (mint tavaly, amikor a régi készletek pillanatok alatt kifogytak), nagymértékben megemelkedhet.
Ha pedig nedves fával gyújtunk be, a keletkező energia egy része a párologtatásra fordítódik. Emiatt az égés alacsonyabb hőmérsékleten történik, és több ártalmas gáz keletkezik. Ráadásul lassabban is fog lángot a fa, ami hasonló gondokat okoz, mint amit a 2. hibánál leírtunk.
4. hiba: az égéstér túlterhelése
Jó lenne, ha csak egyszer kellene megpakolni a kályhát, és az elég lenne egész estére, ugye? Sajnos ez sem hatékony megoldás. Bár a fentieknél kevesebb szennyező anyag kibocsátásával jár, de minden szempontból megéri fokozatosan elégetni a bekészített fát.
5. hiba: helytelen begyújtás
Az biztos, hogy minél gyorsabban kialakul az üzemi hőmérséklet, annál jobb. Kályhája válogatja, hogy felülről lefelé vagy lentről felfelé érdemes-e begyújtani. Az biztos, hogy ha gondosan készítjük el a rakást, és a kályha típusának megfelelő begyújtási módot követjük, nagyobb hatékonyságot érhetünk el, a környezetterhelés csökkentése mellett.
(Fotó: Asztalos István/Pixabay)