Házikert
Házikert

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

Agrofórum Online

A metszés időpontját, ahogy a legtöbb évelő növény, úgy a levendula esetében is érdemes gondosan megválasztani.

Magyarországon egyre több kert dísze a levendula, amely intenzív illatával, igénytelenségével, hosszú virágzásával sokak kedvence. Kedvelik a beporzók, méhek, lepkék is, így az összetettebb flórájú kertre törekvők is előszeretettel ültetik. De nem elég csak elültetni, időnként vissza is kell metszeni.

A levendula ültetése

A levendulának alkalmas területet mediterrán származása alapján nem nehéz megválasztani. A déli fekvést, sok napsütést, a jó vízelvezető képességű, tápanyagban szegényebb, meszes talajt kedveli, ezért ültetéskor kivételesen nincs szüksége pótlólagos tápanyagra. Ha pedig cserépbe tennénk, a virágföldhöz keverjünk homokot, és legyen a cserép alján megfelelően nagy nyílás a vízelvezetéshez, mert a növény a pangó vizet nem bírja.

Kora tavaszi metszés

A tökéletes forma és a gazdag virágzás érdekében a levendulát évente két alkalommal meg kell metszeni Különösen a soron következő, tavaszi metszésre kényes a növény: ha túl korán vágjuk vissza, elfagyhat, de az sem jó, ha már elkezdett erőteljesen hajtani. Az optimális időpont valahol február vége és március közepe között van.

A növény maximum kétharmad része távolítható el, de fontos arra figyelni, hogy az előző évi hajtásokból valamennyit meghagyjunk, ne vágjunk túl mélyen a fás részekbe. Az elhalt, elöregedett ágakat szintén vágjuk le, mert betegségek forrásai lehetnek.

Nyári metszés

A második metszést nyáron végezzük, éppen mielőtt a levendula elvirágozna, ezzel ugyanis másodvirágzásra serkentjük. Ekkor csak a virágos hajtások körülbelül egyharmadát vágjuk le, a friss, zöld leveles részeket és hajtásokat azonban hagyjuk a növényen. Ha a nyári metszés időpontját elmulasztottuk, inkább ne nyúljunk már a növényhez kora tavaszig. Ezzel megvédhetjük a fagy hatásaitól.

Ha levendulát vásárolunk, figyeljünk oda, hogy milyen fajtát választunk. Az „eredeti” levendula, a Levendula angustifolia –15 Celsius-fokig bírja a fagyokat, míg például az angol levendula csak fagypont felett, cserépben teleltethető át.

Szép is, igénytelen is, tehát levendulára fel, aki a fenti tanácsokat betartja, minden évben csodás illatban és virágözönben gyönyörködhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így „háborúzhat” sikerrel a meztelencsigák ellen

2024. május 18. 10:10

A meztelencsigák, ha számukra kellemes veteményest vagy virágágyást találnak, addig maradnak, amíg mindent fel nem falnak.

A könnyezőpálma tartása és gondozása a lakásban

2024. május 15. 16:10

Mivel egy alapvetően Mexikóból származó növényről beszélünk, így nem meglepő módon szereti a napsütést és a meleget.

Dália: kezdő kertészeknek is ajánlott!

2024. május 14. 07:10

A dáliák termesztése kiváló lehetőség a kertészkedés alapjainak megtanulására, mivel a kezdők is megismerhetik általa a növények általános gondozási igényeit.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.

Így fiatalíthatjuk meg az orgonabokrunkat

2024. május 1. 08:10

Amennyiben felkopott a növényünk, télen erősebben visszavághatjuk egy fiatalító metszésre, így ismét megerősödhet.

Az almafák nyári metszése

2021. június 18. 06:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

Mikor és hogyan kell metszeni a bodzát?

2020. december 1. 13:32

Egy jó kondícióban lévő fa esetében a metszés során a fás részek több mint 50%-át eltávolítjuk, így érhető el a következő évi hajtások növekedése, megújulása.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.