25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Agrárközélet

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat. A precíziós gazdálkodásban élenjáró cég a kutatás-fejlesztési és innovációs partnerség mellett szakmai gyakorlati lehetőséget kínál az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának hallgatói számára különböző termelési egységeiben.

„Az egészséges élelmiszer-előállítás, a precíziós gazdálkodás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, valamint a terület- és vidékfejlesztés kiemelt fókuszai karunknak. Ezek a témák több tudományterületet is érintenek, ezért nagy előny, hogy a Széchenyi-egyetemen a mérnöki, technológiai és informatikai területek jól együttműködnek az agrártudománnyal” – emelte ki dr. Tóth Tamás, a mosonmagyaróvári kar dékánja.

Mint mondta, az intézmény ötszáz hektáron gazdálkodik, Smart Farm tangazdaságában a hallgatók a legkorszerűbb technológiákkal ismerkedhetnek meg, a kertészeti ismeretek mélyítése érdekében a campuson egy modern üvegházat is terveznek.

Hozzátette, a vállalati kapcsolatokat kiemelten kezelik, a széles körű együttműködések egyaránt erősítik a gyakorlatorientált képzést, a közös kutatás-fejlesztést, valamint az újabb és újabb innovációkat az agrárium automatizációja terén.

„Öröm számunkra, hogy Lengyelország egyik vezető kertészeti cégével működhetünk együtt, amely tovább növeli hallgatóink lehetőségeit” – húzta alá.

Precíziós és biogazdálkodás

Dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője ismertette: a Primavega több mint ezer hektáron folytat precíziós, és további ötven hektáron biogazdálkodást. A megállapodás értemében a Széchenyi-egyetem hallgatóinak lehetőségük nyílik a cégnél tölteniük szakmai gyakorlatukat.

„A vállalkozás nemzetközi – többek közt magyarországi – terjeszkedése miatt helyben is szüksége van a jól képzett szakemberekre, ezért hallgatóinknak kiváló lehetőséget jelent ez a kapcsolat” – hangsúlyozta.

Az esemény résztvevői
Az esemény résztvevői (balról jobbra): dr. Molnár Zoltán, a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője, Hanczné dr. Lakatos Erika, a kar innovációs dékánhelyettese, Krysztof Rózycki, a Primavega termelési igazgatója, dr. Tóth Tamás dékán és dr. Ásványi Balázs vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes. (Fotó: Dudás Máté)

„Egyetemista koromban magam is külföldön töltöttem gyakorlati időmet, így tudom, hogy mekkora tapasztalatot jelent ez egy fiatal szakember számára. Többek közt ezért is vagyok nagy támogatója közös programunknak” – fogalmazott Krysztof Rózycki, a Primavega termelési igazgatója.

Kiemelte, a vállalat filozófiája, hogy a földtől az asztalig kísérik a zöldségek útját, így a termeléstől a feldolgozáson át a szállításig minden fázissal foglalkoznak. „Szeretnénk tovább fejlődni, mert egész Európában nagy igény van az egészséges termékekre, ehhez azonban megfelelő szakember-utánpótlás is szükséges” – szögezte le.

Megjegyezte, cégük elkötelezett a korszerű technológiák mellett, és tudásukat szívesen megosztják a jövő szakembereivel. A gyakorlati idő alatt országuk kulturális, történelmi értékeit is megismerhetik a fiatalok.

Dr. Tóth Tamás végezetül kijelentette: a vállalat és az egyetem közös vonása a fenntarthatóságot erősítő precíziós gazdálkodás melletti elkötelezettség, ezért bízik benne, hogy a partnerség minél több területen érezteti majd pozitív hatását mindkét fél számára.

Az ünnepélyes aláírást követően a kar hallgatói részletes tájékoztatást kaptak a cég által kínált gyakorlatról, amely a tervek szerint már az idén nyáron lehetőséget nyújt számukra a lengyelországi tapasztalatszerzésre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Hogyan vásároljunk muskátlit?

2023. május 1. 08:39

Nyári virágok terén óriási a választék az üzletek, piacok és kertészetek kínálatában, így nehéz feladatnak bizonyulhat kiválasztani a megfelelő példányokat.

IKR Agrár termékújdonságok, amikkel a kertészet állja a tavaszi árversenyt!

2022. március 30. 06:00

A nitrogénárak emelkedése miatt sokan a 2022-es szezon legfenyegetőbb limitáló tényezőjének a műtrágyatermékek bekerülési árait, elérhetőségüket látják. Az IKR Agrár kertészeti üzletágával dolgozó partnereknek azonban idén sincs mitől tartaniuk, a helyzetre ugyanis két eltérő megoldást is kínálunk kibővített termékportfóliónkkal.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

Digitális megoldás az optimális üvegházi klíma eléréséhez

2023. január 31. 11:36

Az SBE rendszer egy – a kertészeti ágazat számára kidolgozott – digitális megoldás, amely az optimális üvegházi klíma elérésére és az üvegházi folyamatok javítására használható.