Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

MTI

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A sok eső a talaj vízállapotát nagymértékben javította, és a lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy károkat okozzon – hangsúlyozták.

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik. A csemegekukorica, a paprika, a káposztafélék és a konzervuborka vetésterülete csökkent, a fűszerpaprikáé és az ipari paradicsomé nőtt – tették hozzá.

A gyümölcsök termésmennyiségét a tavaszi fagyok és a jégesők is befolyásolják, de a károk mértéke még nem ismert pontosan – közölték. Az őszibarack és a meggy közepes termést hozhat, a cseresznye az átlagosnál esetleg gyengébben, a szilva viszont jobban teremhet. Az alma virágzása kifejezetten gyengén alakult, és a fagyok is rontották a kilátásokat. Ezért legfeljebb közepes lehet a termésmennyiség, de a magas színvonalon művelt ültetvényekben elfogadható termés ígérkezik – olvasható a közleményben.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot alapján termékprognózist nem lehet fölállítani, szakszerű becslés csak később adható. A kórokozó baktériumoknak és gombáknak kedvező időjárás miatt a FruitVeB az eső végeztével mielőbbi növényvédelmi kezelések szükségességére figyelmeztet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

2024. június 1. 12:10

Az idén az átlagosnál jobb termés várható, az időjárás azonban – főként az érési időszakban lehulló csapadék – jelentős mértékben befolyásolhatja a tényleges termésmennyiséget.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: készítsük elő a növényeket a téli tárolásra!

2022. november 2. 09:24

A lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

2023. február 1. 12:45

A Koppert sikeresen tenyésztett Trissolcus basalis parazita darazsakat kereskedelmi mennyiségben. Ezek az állatok hatékony eredményeket mutattak a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elleni megelőző és enyhe gyógyító védekezésben.

Intenzíven látogatják a kártevők a szabadföldi káposztaféléket – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 11. 17:10

Október első dekádjának kellemes őszi időjárását rövid időre egy átvonuló hidegfront szakította meg. A front hozott ugyan némi csapadékot, de ez a kevés eső nem enyhített a hetek óta tartó szárazságon. A szabadföldi zöldségfélék sikeres termesztéséhez így elengedhetetlen a folyamatos öntözés. A jelenlegi időjárási körülmények most inkább a még rajzó kártevőknek kedveznek, bár a gyümölcsfélék rovarkártevői már nem rajzanak.

Robotok robotoltak Hajdúnánás határában – döbbenetes látvány

2023. szeptember 13. 08:10

Aki először lát a földeken dolgozó autonóm gépeket, az minden bizonnyal döbbenetes élményként éli át. Ezt érezhették sokan a hajdúnánási Öko Expón is a napokban.