A házi leveskocka készítésének ötlete első ízben akkor merült fel bennem, amikor rájöttem, hogy majdnem minden ételízesítő tartalmaz glutént. Pedig – józan paraszti ésszel végiggondolva – elég lenne, ha csak fűszereket tartalmazna minden ételízesítő, legyen az por, kocka vagy zselé.
Ez lehet, sok embernek nem számít, nekünk viszont nagyon is, mivel a legnagyobb gyermekünk lisztérzékeny, így a bolti ételízesítők zöme helyből kuka. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy ezekben mennyi ízfokozó és adalékanyag van a glutén mellett, ami minden, csak nem egészséges.
Van ugyan egy kocsonyás állagú erőleveskocka (több ízben), ami gluténmentes, és elvétve lehet natúr ételízesítőket is találni, de nem jobb akkor egy olyan, amit mi magunk készítünk el és pontosan tudjuk, mit tartalmaz?
A leveskocka elkészítése szórakoztató családi program a vállalkozóbb kedvű gyerekekkel, és – mivel már sokszor csináltunk ilyet – ki merem jelenteni, hogy felnőttként is remek móka!
A gyerekek szeretnek zöldséget pucolni, ha szerencsénk van, fel is falnak közben egy csomó nyers sárgarépát, amiről ugye mind tudjuk, milyen jót tesz a látásnak és az egészségnek, és az sem baj, ha a kisebb-nagyobb porontyok megtanulnak hagymát vagy petrezselymet aprítani, vagy azt, hogyan kell a zöldségeket a konyhai mérlegen lemérni.
Arról nem beszélve, hogy nem árt, ha felnőtt korukra pontosan megtanulják, melyik zöldség/fűszernövény hogyan néz ki, milyen ízű/illatú, és milyen ételekhez illik a leginkább.
A recept pofonegyszerű, csupán egy kosárnyi friss zöldség kell hozzá (amit mi mindig a piacról szerzünk be), egy turmixgép és fagyasztóba való jégkockatartók (lehetőleg több darab).
Mutatom a receptet:
Házi gluténmentes leveskocka
Hozzávalók: 1 kis darab zeller, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 1-2 szál zeller levél, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 nagy csipet rozmaring, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kapor, 1 teáskanál piros paprika, pici gyömbér, 2 dl olíva olaj, 1 teáskanál tengeri só, őrölt bors.
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, és turmixgépbe tesszük, majd mindent pépesre turmixolunk. Ha nincs álló turmixgépünk, egy mély edényben egy botturmix segítségével is pépesíteni tudjuk a zöldségeket.
2.) A pépet jégkockatartóba kanalazzuk, majd a fagyasztóba tesszük.
Érdemes előre bevásárolni több jégkockatartót és rögtön nagyobb mennyiséget készíteni a leveskockákból, hiszen ezeket nem csak levesekhez, de szószos húsokhoz, mártásokhoz, tésztafélékhez, zöldséges ragukhoz is felhasználhatjuk.
Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a bolti leveskockákkal ellentétben ezek nem annyira sósak, így a kész ételeket mindig meg kell kóstolni és tálalás előtt, ha szükséges, megsózni.
Tipp:
A leveskockákat, miután elkészültek, nem kell a jégkockatartóban tartani, mert úgy sok helyet foglalnak. Érdemes kiszedni őket, és egy dobozba vagy nejlonzsákba szórni, és úgy elrakni őket a mélyhűtő egy szabad sarkába.
Hamar elfogy, mert egy levesbe olykor bele lehet szórni 4-6 darabot is ezekből, de megéri rendszeresen elkészíteni, mert nagyon finom fűszeres-zöldséges ízt ad minden ételnek.
Érdemes olykor a saját ízlésünk szerint más fűszernövényekkel, több sóval, vagy épp kevesebbel variálni, hogy megtaláljuk azt az ízvilágot, ami a családunknak a leginkább megfelel.