Növénytermesztés

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

Agrofórum Online

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

„Az ellenálló élelmiszerellátó rendszerek alapvető fontosságúak országunk környezeti, gazdasági és társadalmi jóléte szempontjából, és a termelők, valamint a gazdálkodók előtt álló kihívások exponenciálisan nőnek.

Az éghajlatváltozás mértéke, az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák mennyisége, az aszályok és a Földön élelmezésre szoruló emberek száma folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta Xiuming Hao, a kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari hivatal vezető kutatója.

Hao Youbin Zhenggel, a Guelphi Egyetem Környezettudományi Karának professzorával és más ipari partnerekkel közösen dolgozott az „AI Farming” elnevezésű projektben, melynek keretében olyan innovatív mezőgazdasági technológiákat dolgoznak ki, amelyek környezetileg és gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik az élelmiszer-termelést.

„Ha sokkal több élelmiszert tudunk termelni egységnyi területre vetítve, akkor a sivatagban, az Északi-sark közelében és távoli közösségekben is lehet majd gazdaságunk  – magyarázta Hao. – És javíthatunk az élelmiszerbiztonságon és az élelmiszerminőségen.”

Az „AI Farming” csoport, amelynek élén Zheng és Hao áll, egyike annak a 11, az egész országban támogatott csapatnak, amelyek részt vesznek a Weston Family Foundation Homegrown Innovation Challenge nevű hazai innovációs versenyében.

A Homegrown Innovation Challenge 33 millió dollárt fordít olyan kutatásokra és fejlesztésekre, amelyek célja, hogy megoldják a bogyós gyümölcsök szezonon kívüli, jelentős mennyiségű, megbízható, fenntartható és versenyképes termesztésével kapcsolatos, összekapcsolódó kihívásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

GMO-mentes Magyarországért Egyesület: már az Erste Bank is a pártoló tagok sorában

2019. december 10. 05:43

Az Erste Bank értékrendjébe, az általa immár 200 éve képviselt elvek közé a GMO-mentes Magyarországért Egyesület célkitűzései pontosan illeszkednek.

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.