Gépinfo

Oggun traktor: olcsó erőgép, közvetlenül a gyártótól, viszonteladók nélkül

Agrofórum Online

Humanitárius célok (is) vezérlik az amerikai CleBer céget, amely olcsó traktorokkal próbálja segíteni a világ fejlődő térségeit.

Az amerikai Oggun traktorok eredeti ötlete lényegében Kubából származik. 2014-ben az ottani születésű Saul Berenthal szoftverfejlesztő vállalkozó, valamint üzleti partnere, Horace Clemmons vették a fejükbe, hogy egyszerű felépítésű, könnyen fenntartható erőgépet gyártanak a kubai gazdálkodók számára.

Az eredeti elképzelés mentén ma már sokkal nagyobb léptékben gondolkodnak, az élelmiszertermelés globális problémáját akarják így megoldani. Clemmons és Berenthal létrehozták a CleBer céget, amely hozzákezdett az Oggun traktorok előállításához. A gép a fémmegmunkálás afrikai istenéről kapta nevét.

A cél az, hogy a világ legszegényebb régiói, sőt akár az ott dolgozó nők is hozzájuthassanak olyan masinákhoz, amelyek által részben professzionálisan végezhető a földművelés. Az Oggun traktor nyilvánvalóan nem a csúcstechnológiát képviseli, de az megfizethetetlen is volna a célcsoportnak.

A vásárlók nemcsak Alabamából rendelhetik meg az erőgépeket, de elegendő csupán azok licencét megvenni, hogy aztán a helyben rendelkezésre álló alkatrészekből rakják össze őket. A kereslet óriási, a CleBer eddig 25 amerikai államban, valamint 10 külföldi országban értékesítette már termékeit.

Az üzleti modell azért is különleges és sikeres, mert így a gazdálkodók közvetlenül a gyártótól tudják beszerezni a masinákat, a termékeket megdrágító viszonteladói hálózat nélkül.

Az Oggun igazából nem szimpla traktor, hanem eszközhordozó, amelyre kultivátorkapák, lazító, eke stb. szerelhető, így külön munkagépek nélkül végezhetik el velük a talajművelést. Az áruk 10 ezer dollártól (mintegy 3,6 millió forinttól) kezdődik, ami a fejlődő térségekben nem feltétlenül számít túl olcsónak.

(Fotó: Ronnie Baugh Tractors/Cleber, LLC)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Traktoros ínyencségek - gasztronómia a szántóföldön

2020. április 25. 04:36

Milyen lehetősége van a messze határban dolgozónak friss élelemhez jutni? Cikkünkben néhány ötletet mutatunk be a nemzetközi sajtóból.

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.

A „Legfenntarthatóbb traktor 2023” díj győztese a JCB Fastrac 4220 iCon!

2022. november 18. 11:17

A „Tractor Of The Year 2023” nemzetközi díjversenyen a JCB Fastrac 4220 iCon lett az év legfenntarthatóbb traktora kategória díj győztese. Az 1998-ban életre hívott nemzetközi traktor díjverseny célja, hogy a független szakértőkből álló zsűri megválassza az év legjobb traktorait az európai piacon.