9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Házikert

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

Agrofórum Online

Kevesen kedvelik, noha a birs az egyik legszebb küllemű fa, amelynek apró, kerek, hófehér virágai mesés hangulatot árasztanak, és amelynek gyümölcse, főzve ugyan, de roppant egészséges és sokféleképpen elkészíthető.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 legfontosabb érvet, miért érdemes birsfát ültetni.

1. A gyümölcsöt – némi főzést követően – meg lehet enni

A birsfák, ha megfelelően gondozzuk őket, gazdagon teremnek. A birsalma, -körte nyersen nem finom, hiszen tömör, kásás, nem túl lédús, de ha megfőzzük, isteni süteményeket, leveseket, lekvárokat és szépséges, bíborszínű birsalmasajtot készíthetünk belőle (nagy mennyiségben), amelyek aztán egész télen át elállnak és édes, természetes csemegével látják el a családot.

2. Aphrodité legkedvesebb gyümölcse volt

A görögök éltek-haltak a birsalmáért, nem csoda hát, hogy sok művészeti alkotáson ábrázolták Aphroditét egy „aranyalmának” tűnő gyümölccsel a kezében, amiről azóta megállapították a történészek, hogy valójában birsalma volt.

3. A szerelem és a termékenység szimbóluma

A görög mitológiában a birs fogalma a szerelemmel és a termékenységgel társult, ezért a hagyományos görög esküvőkön még ma is birsalmát adnak a menyasszonynak a nászéjszaka előtt, hogy az „megédesítse az első csókot”. Az esküvő után a birs pedig kiváló természetes (spirituális) segítség lehet ahhoz, hogy elősegítse a pár első közös gyermekének fogantatását. A görögök úgy tartják, ha a terhes anya sok birsalmát eszik, a gyermek szorgalmas és rendkívül intelligens lesz.

4. A gyümölcse egészséges

A birsalmát évszázadokon át a szerelmi bájitalok egyik fontos alapanyagaként tartották számon, amiről pontosan tudták, milyen egészséges, ezért nagy becsben tartották. A birs gyümölcse gazdag C-vitaminban, cinkben, káliumban, rézben, vasban és élelmi rostokban, így erősíti az immunrendszert, a bélrendszert, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással bír.

5. Négy évszakos fa

Tavasszal szépséges fehér virágaival kápráztat el minket, nyáron dús, esernyőszerű árnyékot ad, ősszel ízletes gyümölcsökkel, télen pedig mesés formájával nyűgöz le minket. Így mind a 4 évszakban kapunk valamit ettől a fától, amit érdemes a kertünkbe ültetni akkor is, ha nincs túl nagy helyünk. Hiszen a gondozásért cserébe rengeteg örömöt kapunk majd tőle. 

Forrás: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/nature-s-umbrella-5-reasons-why-quince-trees-are-awesome-1.3817558

Fotó: Pixabay

Szobanövények kezdőknek: zöld otthon minimális locsolással

2025. február 28. 16:10

Szobanövények, amik akkor is virulnak, ha ritkán vagyunk otthon és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a locsolásról.

A korallvirág szaporítása télen

2025. február 28. 07:10

Mivel ez a növény a téli időszakban nyugalmi állapotban van, kisebb stresszt jelent számára a beavatkozás.

Szártalan kankalin kiültetése: így vidd ki a szobából a kertbe!

2025. február 27. 13:10

Bár a szártalan kankalin a tavasz legszebb hírnöke az ablakpárkányon, a szabadban is pompásan érzi magát.

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.

Termesszünk szedret!

2023. március 25. 06:34

Mit tehetünk, ha friss, megfizethető szedret akarunk enni? Nos, nekiállunk mi magunk megtermeszteni.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

Mi lesz veled, magyar alma…? – Gonda István emlékkonferencia

2023. február 14. 08:31

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.