Házikert
Házikert

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

Agrofórum Online

Kevesen kedvelik, noha a birs az egyik legszebb küllemű fa, amelynek apró, kerek, hófehér virágai mesés hangulatot árasztanak, és amelynek gyümölcse, főzve ugyan, de roppant egészséges és sokféleképpen elkészíthető.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 legfontosabb érvet, miért érdemes birsfát ültetni.

1. A gyümölcsöt – némi főzést követően – meg lehet enni

A birsfák, ha megfelelően gondozzuk őket, gazdagon teremnek. A birsalma, -körte nyersen nem finom, hiszen tömör, kásás, nem túl lédús, de ha megfőzzük, isteni süteményeket, leveseket, lekvárokat és szépséges, bíborszínű birsalmasajtot készíthetünk belőle (nagy mennyiségben), amelyek aztán egész télen át elállnak és édes, természetes csemegével látják el a családot.

2. Aphrodité legkedvesebb gyümölcse volt

A görögök éltek-haltak a birsalmáért, nem csoda hát, hogy sok művészeti alkotáson ábrázolták Aphroditét egy „aranyalmának” tűnő gyümölccsel a kezében, amiről azóta megállapították a történészek, hogy valójában birsalma volt.

3. A szerelem és a termékenység szimbóluma

A görög mitológiában a birs fogalma a szerelemmel és a termékenységgel társult, ezért a hagyományos görög esküvőkön még ma is birsalmát adnak a menyasszonynak a nászéjszaka előtt, hogy az „megédesítse az első csókot”. Az esküvő után a birs pedig kiváló természetes (spirituális) segítség lehet ahhoz, hogy elősegítse a pár első közös gyermekének fogantatását. A görögök úgy tartják, ha a terhes anya sok birsalmát eszik, a gyermek szorgalmas és rendkívül intelligens lesz.

4. A gyümölcse egészséges

A birsalmát évszázadokon át a szerelmi bájitalok egyik fontos alapanyagaként tartották számon, amiről pontosan tudták, milyen egészséges, ezért nagy becsben tartották. A birs gyümölcse gazdag C-vitaminban, cinkben, káliumban, rézben, vasban és élelmi rostokban, így erősíti az immunrendszert, a bélrendszert, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással bír.

5. Négy évszakos fa

Tavasszal szépséges fehér virágaival kápráztat el minket, nyáron dús, esernyőszerű árnyékot ad, ősszel ízletes gyümölcsökkel, télen pedig mesés formájával nyűgöz le minket. Így mind a 4 évszakban kapunk valamit ettől a fától, amit érdemes a kertünkbe ültetni akkor is, ha nincs túl nagy helyünk. Hiszen a gondozásért cserébe rengeteg örömöt kapunk majd tőle. 

Forrás: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/nature-s-umbrella-5-reasons-why-quince-trees-are-awesome-1.3817558

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így „háborúzhat” sikerrel a meztelencsigák ellen

2024. május 18. 10:10

A meztelencsigák, ha számukra kellemes veteményest vagy virágágyást találnak, addig maradnak, amíg mindent fel nem falnak.

A könnyezőpálma tartása és gondozása a lakásban

2024. május 15. 16:10

Mivel egy alapvetően Mexikóból származó növényről beszélünk, így nem meglepő módon szereti a napsütést és a meleget.

Dália: kezdő kertészeknek is ajánlott!

2024. május 14. 07:10

A dáliák termesztése kiváló lehetőség a kertészkedés alapjainak megtanulására, mivel a kezdők is megismerhetik általa a növények általános gondozási igényeit.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó