Életmód, gasztronómia

Energiaitalok helyett: matcha tea, az egészséges koffeinbomba

Agrofórum Online

Egyre divatosabbá válik a matcha tea – a hazai kávézókban legalábbis éppen annyira szívesen kérik ezt az italt jéggel, eperrel, kókusztejjel ízesítve, mint a jól bevált lattét. Persze ennél jobb dolog nem is történhetne a fogyasztókkal, hiszen ez végre egy jó szokás, amire nem baj, hogy egyre többen szoknak rá.

S hogy mi is az a matcha pontosan? Nos, egész konkrétan a zöld tea koncentrált, por alakú formája. A matcha készítése során a leveleket porrá őrlik, így az teljes egészében elfogyaszthatóvá válik. Egészségügyi előnyeinek köszönhetően a matcha ma az egyik legnépszerűbb ital a világon.

Kedvünk szerint ízesíthetjük

Nem állítjuk, hogy magában fogyasztva az íze katartikus élményt nyújt (sokak szerint a levágott fűére emlékeztet), de mivel általában tejjel, kókusztejjel, rizstejjel vagy mandulatejjel, mézzel, édesítőszerrel, vaníliasziruppal vagy eperrel ízesítve, forrón vagy jéggel hűtve kínálják, úgy kifejezetten finom! A matchát előszeretettel teszik bele desszertekbe és süteményekbe is, hiszen nemcsak finom, de rendkívül mutatós zöld édességeket tudnak vele készíteni.

Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik
Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik

Milyen egészségügyi előnyei vannak a matcha fogyasztásának?

  • javítja a szív egészségét
  • csökkenti a nap okozta bőrkárosodást
  • csökkenti a vese- és májkárosodás kockázatát
  • csökkenti a vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet
  • antioxidánsokban rendkívül gazdag, így rákmegelőző hatású
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • hozzájárul az artériák egészségének fenntartásához
  • elősegíti a sejtek regenerálódását
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • segít a fogyásban
  • élénkítő hatású
  • stresszcsökkentő hatású
  • javítja a memóriát
  • jó hatással van az általános közérzetre
  • javítja az agyműködést
  • csökkenti az időskori szellemi hanyatlást

Milyen növényből készül?

A matcha és a hagyományos zöld tea egyaránt a Camellia sinensis növényből származik, amely Kínában őshonos. A matchát azonban másképp termesztik, mint a hagyományos zöld teát. A teacserjéket a szüret előtt 20-30 napig óvják a napfénytől. Az árnyékolás hatására megemelkedik a növényben a klorofillszint, ami sötétebb zöld árnyalatúvá teszi a leveleket, és növeli az aminosav-termelést. A betakarítás után a levelekből eltávolítják a szárakat és az ereket. Ezután a leveleket finom, élénkzöld színű porrá őrlik, méghozzá speciális őrlőkövek között. A matcha több koffeint és antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.

Mekkora a matcha koffeintartalma?

Egy tipikus adag (60-88 ml) matcha, amely 1/2-1 teáskanálnyi porból készül, általában körülbelül 70 mg koffeint tartalmaz. Ez lényegesen több, mint amennyi egy csésze (237 ml) hagyományos zöld teában van, amely 35 mg koffeint tartalmaz. Természetesen a koffeintartalom attól függően is változik, hogy mennyi port adunk hozzá a főzethez. Egyetlen csésze (237 ml) matcha tea körülbelül 3 csésze (711 ml) hagyományos zöld teával lehet egyenértékű.

A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük
A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük

Hogyan kell elkészíteni a matcha teát?

A matcha teát általában „hagyományos japán módon” készítik el. A teát egy bambuszkanállal (shashaku) mérik ki egy felmelegített tálba, az úgynevezett chawanba. Ezután forró vizet (kb. 70 °C) öntenek rá, majd a teát egy speciális bambusz habverővel, az úgynevezett chasennel addig keverik, amíg simává válik, és a tetején finom hab képződik. (Az európaiak ezt pici, ceruza nagyságú habverővel érik el – a keletiek szerint persze ez nem jó, mert szerintük hiba, ha a gyógynövényekkel fémeszközök érintkeznek.)

Elkészítési javaslatok

  • Standard: 1 teáskanál matcha port 60 ml forró vízzel kell összekeverni.
  • Usucha (híg változat): 1/2 teáskanál matchát kell 90-118 ml forró vízzel összekeverni.
  • Koicha (sűrű verzió): 2 teáskanál matchát 30 ml forró vízhez kell adni – ebben az esetben nem kell habosítani, és a lehető legjobb minőségű matchát kell használni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea#bottom-line

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

A mogyoróvaj egészséges, de akad egy nagyobb probléma vele

2024. június 15. 14:10

A mogyoróvaj tele van fehérjével és vitaminokkal, amelyek valóban jót tesznek a szervezetünknek. Mégis, több okból is érdemes óvatosan kezelni.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.