Gépinfo
Gépinfo

Van már egy gazda, aki kizárólag robotokkal műveli a területeit

Van már egy gazda, aki kizárólag robotokkal műveli a területeit

Agrofórum Online

Végre akadt egy olyan európai gazda, aki megkockáztatta, hogy kizárólag önműködő gépek dolgozzanak a földjein. Íme, a tapasztalatai.

Gyakran elhangzik, hogy a hatékonyság növelésének és a hiányzó humán munkaerő pótlásának kényszere az autonóm gépek használata felé tereli a mezőgazdaságot. Ez viszont mindeddig nem nagyon lépett túl az elmélet szintjén, aminek legfőbb oka az, hogy egyelőre kevés önműködő erőgép érhető el a piacon.

Az Egyesült Királyságban azonban akad egy gazda, aki máris a mesterséges intelligenciára (AI) bízta a földjeit, ugyanis elsőként alkalmaz humán kezelő nélküli traktorokat a gazdaságában.

A Cambridgeshire-ben élő Will Mumford elsősorban talajművelésre és vetésre használja a masinákat. A BBC fotóin AgXeed robottraktorok és Amazone munkagépek ismerhetők fel, amelyek munkájával igencsak elégedett az angol farmer.

30 órás folyamatos robotolás

Mumford elmondása szerint az autonóm gépek egyértelműen a mezőgazdaság jövőjét jelentik. A masinái akár 30 órát is képesek egyvégtében dolgozni, ráadásul a talajra gyakorolt káros hatásuk is lényegesen kisebb, mint a hagyományos gépeké.

Egyedüli gyenge pontjuknak a magas árukat tartja, és úgy véli, ha ezen sikerülne csökkenteni, akkor semmi sem állhatna az autonóm gépek tömeges elterjedésének útjába. Jelenleg a robottraktorok 180–320 ezer angol fontba kerülnek, márpedig ez a 81–144 millió forintnak megfelelő összeg még a nyugati gazdálkodók számára is horribilisnek számít.

Mumford ötödik generációs farmer Angliában, pontosan tudja tehát, mennyit érnek számára ezek a kezelő nélkül, éjjel-nappal zakatoló masinák.

„Az ágazat jelenleg a nagy gépek rabja, pedig azok tönkre teszik a talajszerkezetet és megölik a biodiverzitást. A robotok sokkal könnyebbek, kíméletesebbek a talajhoz, így reményeink szerint helyre tudjuk állítani általuk a talaj egészséges szerkezetét, és sokkal fenntarthatóbb módon gazdálkodhatunk” – foglalta össze a férfi.

A hagyományos erőgépekhez képest fele akkora robottraktorok felszabadítják a gazdákat is, akiknek így nem kell sok-sok órán keresztül az ülésben zötykölődniük, viszonylag alacsony munkasebességgel elvégezni egy-egy adott műveletet.

Szakemberek szerint legalább fél évtizedre van szükség ahhoz, hogy a technológia szélesebb körben elterjedtté váljon. Ha majd a többiek is látják, hogy ezzel költséghatékonyabban megy a munka és a termelés, akkor ők is át fognak állni rá, és követik a jó példát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

A munkaerőhiány miatt autonóm megoldások jöhetnek az agráriumban is

2021. július 7. 04:37

A munkaerőhiánnyal kapcsolatos aggodalmak a termelők körében megnövelték az automatizálás és a robotika szükségességét.

„Azonos termelékenység a mesterséges világítás energiaköltségei nélkül”

2023. április 12. 13:41

A függőleges gazdálkodás nem újdonság a zöldségtermesztés terén, de mindig van olyan újdonság, amely kiérdemli a termelők figyelmét.

Titkolózik a Kuhn, valami egészen újszerűt fog bemutatni az Agritechnicán

2023. október 30. 07:10

Az állattartásban használható robotja már van a francia Kuhn vállalatnak, így alighanem itt az ideje, hogy a növénytermesztőket is elkápráztassa egy autonóm (humán kezelő nélküli) géppel.

Ez a mezőgazdasági robot óránként 200 000 gyomnövényt pusztít el lézerrel

2023. április 9. 07:34

Egy ember naponta körülbelül egy hektárnyi területet képes kigyomlálni. Ez az intelligens robot óránként két hektár gyomlálására képes.