Zöldség

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

Agrofórum Online

A növény egészségi állapotát, a kedvezőtlen környezeti tényezőkkel szembeni viselkedését, az ellenálló képességét jellemző növénykondíció fogalmát a zöldséghajtatásban, de az intenzív szabadföldi zöldségtermesztésben is (támrendszeres uborka és paprika, karós paradicsom stb.) a kertészek közül vannak, akik jól ismerik és használják is. De sajnos még sokan vannak, akik számára nem egészen ismert és tisztázott fogalom.

A túlöntözött és túletetett növény (legyen szerves trágyával vagy műtrágyával), élettani szempontból analóg a túlsúlyos emberrel, illetve az agyonetetett, elhízott háziállatokkal. Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy éppen a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot, a buja (túltáplált) vagy satnya (alultáplált) növekedést.

Sajnos a mindennapi gyakorlatban a hiányos ismeretek és tapasztalatokból adódóan a jó kondíció fogalma keveredik a túltápláltsággal: vastag növényszár, dús lombozat (1. kép), amit azonosítanak a jó és egészséges növény-állapottal.

A túl gyors, buja növekedésű, vastag szárat fejlesztő paradicsom rosszabbul köt termést
1. kép: A túl gyors, buja növekedésű, vastag szárat fejlesztő paradicsom rosszabbul köt termést

Pontos ismeretek vannak arra vonatkozóan, hogy a növények igény szerinti táplálásával, illetve öntözésével, a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállást, ezáltal növeli a termésmennyiséget, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, fokozza a növényvédő szerek hatékonyságát, vagy éppen használatukat indokolatlanná teszi.

A növényi stressz tudatos alkalmazása

A növénykondíció szabályozása kapcsán gyakran használt kifejezés a növényi stressz és annak tudatos alkalmazása. Stresszhatások révén – kevésbé szép kifejezéssel a növények stresszezésével (stresszelésével) – lehet a kívánt fejlődési irányba kényszeríteni a növényt.

A stressz jelenségen belül stresszoroknak azokat a növényre ható külső erőket, körülményeket, amelyek kiváltják a növényi ingert, és ezek hozzák létre a növény stresszválaszát.

Beszélünk gyenge, úgynevezett eustresszről, amelyek a növényben kedvező, stimulatív folyamatokat váltanak ki, de léteznek úgynevezett distresszek vagy gátlóhatásúak, amelyek az élettani folyamatokra minden tekintetben kedvezőtlenek.

A stresszorokat (stresszt kiváltó tényezőket) különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, általános a kiváltó tényező szerinti megkülönböztetés:

  • emberi tevékenységre visszavezethető stresszhatások (pl. légszennyező anyagok feldúsulása, talajszennyezések, légkör CO2 koncentrációjának emelkedése stb.)
  • természetes (nem emberi) okokra visszavezethető hatások, amelyeken belül megkülönböztethetők:
    • biotikus tényezők okozta hatások (vírusok-, baktériumok-, gombák-, állatok okozta hatások),
    • abiotikus tényezők által kiváltott reakciók (fagy, magas hőmérséklet, szárazság stb.)

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen és hasonló csoportosítás meglehetősen torz, mechanikus, termesztői szempontból vitatható. Az emberi tényezők okozta hatások legtöbbször valamilyen abiotikus tényező formájában hatnak a növényekre. A csoportok nem választhatók szét mereven, egy-egy stresszor akár több csoportba is sorolható.

Szabályozható környezeti tényezők

Ha a stressz okozta változások és reakciók élettani összefüggéseit jól ismerjük, úgy azokat a növénytermesztésben jól alkalmazhatjuk a növény fejlődésének irányítására. Minél intenzívebb termesztéstechnológiát alkalmazunk (pl. üvegházi vízkultúrás növénytermesztés), annál több környezeti tényezőt tudunk szabályozni, annál több eustressz (stimulatív stressz) alkalmazására nyílik lehetőség.

Mely környezeti tényezők generálják a vegetatív növényfejlődést, és melyek a virágzást, a biológiai értelemben vett termésképzést?

Magának a fajtának is lehet fokozott hajlama a virágképződésre vagy a lombfejlesztésre, ezt általában a fajtaleírásokban, mint fontos tulajdonságot a nemesítők jelzik. A generatív jellegű fajták hamarabb virágoznak, gyorsan kötnek, lombozatukhoz képest sok termést nevelnek.

Ezzel ellentétben a vegetatív növekedésűek, viszonylag későn kötnek, levéltömegükhöz képest kevés bogyót fejlesztenek. A fogalmakat többnyire a paradicsomnál és a paprikánál használjuk, azonban újabban a tojásgyümölcs és a dinnyék esetében is megemlítik.

Előnyök és hátrányok

Előny vagy hátrány egy fajta esetében a vegetatív vagy a generatív jelleg? – fogalmazódik meg a kérdés. Az intenzívebb lombképzési vagy virágképzési hajlam nem mondható előnynek, de hátrányos tulajdonságnak sem tekinthető. Csupán azért jelzik, hogy a környezeti tényezők szabályozásával elkerülhessük a túlterhelést vagy a gyenge (rossz) terméskötést, a túllombosodást.

Az aránytalanul sok levelet fejlesztő növény keveset terem, nehezen köt, és a terméseit lassan tudja beérlelni. A túlzottan generatív jellegű növekedés esetén a növény korán fog teremni, de a termések a lombozat hiányában aprók maradnak, sőt idővel leáll, vagy nagymértékben lecsökken a növekedés üteme, aminek következtében a termésképzés és a termésérés is lelassul.

A fajta tulajdonságainak pontos ismeretében a kertésznek kell a környezeti tényezők szabályozásával, a stressz hatások útján a növény generatív és vegetatív egyensúlyát fenntartani, vagyis azt a lomb és termés arányt kialakítani, amelynél a fajta a teljesítő képességének maximumát adja (1. táblázat).

Generatív jelleget indukáló tényezőkVegetatív jelleget kiváltó tényezők
intenzív fény gyenge fény, árnyék és fényhiány
infravörös, vörös és sárga fénytartományrövid hullámú fény, uv-sugárzás, kék fény
alacsony léghőmérsékletmagas léghőmérséklet
kevés víz (átmeneti vízhiány)sok víz, túlöntözés
sok nitrogén, nitrogén túlsúlynitrogén hiánya
sok foszfor, foszfor túlsúly a talajbanfoszforhiány, más elemekhez viszonyítva kevés foszfor
alacsony levegő-páratartalom, légköri aszálymagas páratartalom
gyökerek sérülése (pl. átültetés, kapálás)folyamatos gyökérnövekedés
nagy tenyészterület    sűrű növényállomány
magas EC, szikesedésalacsony EC
hőmérséklet ingadozáskiegyenlített hőmérséklet
1. táblázat: Környezeti tényezők hatása a növény fejlődésére

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldségféléken előforduló molibdénhiány kezelése és megelőzése

2024. október 7. 11:10

A molibdént egészen kevés, nyomokban előforduló mennyisége miatt a mikroelemekhez (mások az ultra-mikroelemekhez) sorolják.

Kevésbé ismert, és még ritkábban fogyasztott zöldborsófajta: a cukorborsó termesztése

2024. október 4. 13:10

A cukorborsó termesztését azoknak a kerttulajdonosoknak a figyelmébe ajánljuk, akik szeretnek kísérletezni, és újdonságokat kipróbálni.

Kisgazdaságban is szükséges a vetésforgó! – Veteményeskert tervezése 2025-re

2024. október 2. 08:10

A talajban áttelelő kártevők és kórokozók szükségessé teszik az átgondolt növényváltást, a szakismeretek alapján történő növénytervezést.

A chili sikeres termesztésének kulcsa

2024. szeptember 27. 07:10

Az őszi gondozás és a télre való felkészítés során a chilinövények esetében néhány igen fontos lépést szükséges követnünk.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A kajszi fajtahasználatának tendenciái

2017. február 15. 08:53

Magyarországon továbbra is gyakoriak, illetve egyre gyakoribbak a téli és tavaszi fagykárok és olyan termőhelyeken is előfordulnak, ahol évtizedek óta nem volt erre példa.