Életmód
Életmód

Virágok, melyeket elkerülnek a csigák

Virágok, melyeket elkerülnek a csigák

Agrofórum Online

A szarkalábat, az árnyékliliomokat, a körömvirágokat különösen kedvelik a csigák. Főleg igaz ez akkor, ha folyamatosan nedvesség és hideg gyengíti a növényeket. Szerencsére azonban vannak növények, amelyeket a csigák békén hagynak.

Ha meg akarjuk óvni a kertünket a csigáktól, a legegyszerűbb, ha nem a folyamatos harcot választjuk ellenük, hanem olyan növényeket ültetünk, amelyek garantáltan nem vonzzák őket.

És akkor sorakozzanak a csigabiztos virágok

A varjúhájfélék és a pozsgások, mint például a kövirózsa és a kutyatejfélék, biztonságban vannak a csigáktól. Ami az ember számára enyhén vagy akár erősen mérgező, azt sem szívesen fogyasztják a csigák. Ebbe a csoportba tartozik a sisakvirág, a gyűszűvirág és a gyöngyvirág is.

Nem szeretik az erős illatú, illóolajat tartalmazó növényeket sem: ilyen például a levendula, macskamenta, zsálya.

Kora tavasszal a hunyor, keltike és a szellőrózsa; de a palástfű, a gólyaorr, a lizinkák, az őszirózsa, a szívvirág, a tűzeső és a harangláb is olyan évelők, amelyek biztonságban vannak a nemkívánatos csigáktól. A törökszegfű, a muskátli és a kövér porcsin szintén csigaállónak számítanak.

Az inváziós faj, a spanyol csupaszcsiga reszelőnyelvével akár tarra rághatja a növényeket
Az inváziós faj, a spanyol csupaszcsiga reszelőnyelvével akár tarra rághatja a növényeket

Figyelem, vannak hasznos csigák!

A közhiedelemmel szemben a legtöbb csigafaj remekül elvan már nem élő növényi részekkel, és ritkábban vetemedik az élő növények lelegelésére. A spanyol meztelencsiga viszont minden csiga rossz hírét megalapozza, hiszen rövid idő alatt mindent lerág, amit elér.

Bár a többi csigafaj korántsem ilyen mohó, könnyen egy kalap alá vesszük őket. Pedig a legtöbb csiga minimális károkat okoz, ártalmatlan alga- (fehérszájú kerticsiga) vagy gombaevő (tarkacsiga). És van, amelyik kifejezetten hasznos, mint a nagy meztelencsiga, amely ragadozó, és akár a spanyolcsigát is szívesen elfogyasztja. A hasznos csigafajok közé sorolhatjuk a jól ismert éticsigát, amely szívesen fogyasztja más csigák petéit – akár a spanyolcsigáét is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

2024. július 5. 11:40

A farkasokról gyűjt adatokat a WWF, amelynek az EGERERDŐ Zrt.-vel együttműködésben kihelyezett vadkamerája kapta lencsevégre a nagyragadozót.

Gólyafészket látott? Küldje el az MME-nek az adatokat!

2024. július 4. 10:10

A Magyar Madártani Egyesület a fehér gólyák országos elterjedtségét méri fel, ebben kéri a lakosság – és az Ön – segítségét.

Koleszterinszintet csökkentő ételek

2024. július 4. 07:40

Összegyűjtöttük azon élelmiszerek listáját, amelyek bizonyítottan koleszterinszint-csökkentő hatással bírnak.

Ennyi mindenre jó a cickafark – már a neandervölgyi ember is használta

2024. július 3. 16:40

Tudja-e, miért hasznos a cickafark, és mely népek, mely korok használták előszeretettel szerelmi jóslásokra, ruhafestésre vagy épp illatosításra?

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Szeptemberi tennivalók a kertben

2022. augusztus 31. 07:34

A növények és a kerti eszközök rendbetételével és karbantartásával is bőven akad tennivaló.

A tojáshéj 15 felhasználási módja az otthonunkban és a kertünkben

2023. március 5. 06:36

A tojáshéj több annál, mint hogy csupán a benne lévő tápláló tojássárgája és tojásfehérje hasznos „tárolóedénye” legyen.