Gépinfo
Gépinfo

FENDT lesz a Challenger traktorokból Európában

FENDT lesz a Challenger traktorokból Európában

Agrofórum Online

A Challenger márka jövőre eltűnik Európából, a gépeket Fendt névre keresztelik át, és zöld festést kapnak - hívta fel a figyelmet az Agrárszektor.hu. A mezőgazdasági portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai AGCO Csoport döntése felbolygatja a magyar piacot is: az Axiál Kft. nyerhet az üzleten, míg a Valkon Kft. veszíthet.

A Magyarországon elsősorban a gumihevederes járószerkezetű, robusztus traktrorairól ismert Challenger Észak-Amerika kivételével mindenhonnan eltűnik. A termékeit Fendt névre keresztelik át, zöld színre festik őket, a hollandiai Grubbenvorstban lévő gyárat pedig bezárják.

A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, a közelgő változásra utal viszont az is, hogy állítólag a Fendt – az 1050 Vario modellre épülő – saját gumihevederes traktor kifejlesztésén dolgozik, amelyet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon mutatnak be.

Az Agrárszektor rámutatott arra is, hogy a döntés komoly átalakulással jár a magyar piacon is. A Valkon Kft. alighanem elveszíti a Challenger gépeket, amelyek a Fendttel foglalkozó Axiál Kft.-hez kerülnek át. A gazdáknak ugyanakkor nem kell aggódniuk a szerviz és alkatrész-ellátás miatt, hiszen az átmenet időszakában az Axiál és a Valkon alighanem párhuzamosan végzik majd ezeket a feladatokat. A Challenger alelnöke, Gary Rollinson szerint viszont az is elképzelhető, hogy pár európai országban mégicsak tovább forgalmazzák a Challenger márkát.

Az AGCO 2002-ben vásárolta meg a Challenger nevet és a gumihevederes járószerkezetű traktorok gyártási jogát a szintén amerikai Caterpillartól. A rákövetkező években kerekes traktorokkal, kombájnokkal, permetezőkkel, bálázókkal bővítette a családot. A kecskeméti székhelyű Valkon Kft. 2013-ban kezdte meg a Challengerek forgalmazását. Most ez a termékkör alighanem átkerül az Axiálhoz, amely 15 év alatt 10 százalékos piaci részesedést szerzett a Fendt márkával a magyar traktorpiacon.

(Agrárszektor.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gumiabroncs nagy szállítókapacitáshoz és teherbíráshoz

2024. április 30. 16:10

A flotációs képesség a talajtömörödés csökkentésében jut szerephez, az alacsonyabb gördülési ellenállás üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Új traktorok készülnek a Kioti boszorkánykonyhájában

2024. április 29. 08:10

Az RX40-es család a Kioti RX20-as szériájának egyfajta frissítése. Ebből is két modell létezik egyelőre, az RX6640 (66 LE) és RX7340 (73 LE).

Ki merné próbálni, mit tud a Temu 25 ezer forintos láncfűrésze?

2024. április 28. 16:10

Létezik működő motoros láncfűrész durván 25 ezer forintért? Egy amerikai favágó-influenszer kipróbálta, mit tud a Temuról rendelt gép.

Izmos törzscsuklós traktor készül Fehéroroszországban

2024. április 28. 08:10

A legújabb traktorok az 5350AG (350 LE), 5450AG (440 LE) és 5550AG (490 LE) típusjeleket viselik, és immár 13,5 literes motorokkal és 16/4-es váltókkal vannak felszerelve.

Traktorpiac: senki sem fenyegeti a John Deere elsőségét

2018. szeptember 7. 07:42

Az év első nyolc hónapjában 2047 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 16 százalékos visszaesés a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, míg kétéves alapon 5 százalékos növekedésnek felel meg.

Rangos díjjal tüntették ki a Massey Ferguson MF 5S sorozatát

2022. november 15. 09:01

A Groupe La France Agricole rangos kitüntetését november 6-án a SIMA Show keretében egy különleges ünnepségen adták át Párizsban, Franciaországban.

Retro megjelenéssel készülnek az évforduló alkalmából

2022. augusztus 31. 12:40

A német gépgyártó a jeles évfordulót kereskedelmi partnereivel és ügyfeleivel közösen ünnepli, egy limitált különleges kiadással.

Magtár: prémium minőségű öntözőberendezések és továbbfejlesztett Steyr traktorok

2024. február 3. 12:10

Az öntözőberendezések foglalták el a Magtár Kft. standjának felét az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, és nem véletlenül, hiszen a szolnoki székhelyű cég ezen a téren is felsőkategóriás, prémium termékeket kínál a gazdálkodóknak.