Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

Agrofórum Online

Az üvegházi termesztés világszerte virágzik, különösen a globális délen (tágabb értelemben Latin-Amerika, Afrika, Ázsia és Óceánia azon országai, amelyek kevésbé fejlettek, mint a gazdagabb, többnyire északi államok) – és különösen egy országban. Ez derül ki egy új tanulmányból, amely részletes műholdfelvételek és mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel az üvegházakat az egész bolygón. A kutatók szerint a fejlődés egyszerre ígéretes és aggasztó.

Már régóta megszoktuk, hogy egész évben élvezzük a paradicsomot, az uborkát, a bogyós gyümölcsöket és a dinnyét. Európában a legtöbb ilyen importáru Spanyolországból származik, ahol több millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek az ország déli részén.

A kutatók mélytanulási algoritmusok és modern műholdas képforrások kombinációjával térképezték fel az üvegházi termesztésre használt földterület nagyságát világszerte. A térkép azt mutatja, hogy az üvegházi termesztés – akár üvegházakban, akár műanyag fóliával fedett szabadföldön folyik – legalább 1,3 millió hektárt foglal el a Föld felszínéből. Az új adat közel háromszorosa a korábbi becsléseknek. Ennek a fellendülésnek a nagy része azonban Európán kívül történik, a globális dél alacsony és közepes jövedelmű országaiban.

Kína messze az első helyen áll

Az üvegházi termesztés 119 különböző országra terjed ki, amelyek közül Kína a teljes terület 60,4%-át teszi ki. A második és harmadik helyen Spanyolország és Olaszország áll a globális üvegházi növénytermesztés 5,6%-ával, illetve 4,1%-ával.

Míg a globális északon az 1970-es és 80-as években alakultak ki nagy üvegházcsoportok, addig a globális délen két évtizeddel később kezdtek megjelenni. És míg a jóléti társadalmakban némi stagnálás tapasztalható, Ázsiában, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerikában folytatódik a növekedés. A globális délen az üvegházak területe 2,7-szer akkora, mint a globális északon.

„Az üvegházi termesztés az egész világon jellemzővé vált, és minden jel arra mutat, hogy tovább fog terjedni. Eddig azonban ez a jelenség gyorsan, a radar alatt történt, és nagy hiányosságok voltak a jelenséget mozgató dinamikáról szóló ismereteinkben” – mondja Xiaoye Tong, a Nature Food című szaklapban megjelent kutatási cikk első szerzője.

A kutatók szerint Kína területi dominanciája valószínűleg az ország társadalmi-gazdasági fejlődésével függ össze. A tanulmány azt is megállapította, hogy az üvegházak főleg a nagyvárosi területek közelében helyezkednek el.

„Úgy tűnik, hogy a kínai boom szorosan összefügg az elmúlt évtizedben elért erős gazdasági teljesítményével és a vásárlóerővel rendelkező városi lakosság növekedésével, amely igényli a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Ugyanakkor azok a gazdák, akik egyébként nem tudnák finanszírozni ezt a fajta termesztést, állami támogatásban részesülnek, és támogatást kapnak az üvegházak építéséhez és a termesztési technikák elsajátításához” – mondja Xiaoye Tong.

Előnyök

A kormányzati támogatás nem csak Kínában létezik, hanem olyan száraz és félszáraz régiókban is, ahol hagyományosan nem folytattak termesztést, és ahol korábban nem volt intenzív mezőgazdaság. Az üvegházi termesztéssel rendelkező területek fele olyan régiókban található, ahol jelentős erőforrás-korlátozással, például vízhiánnyal küzdenek. A kutatók rámutatnak, hogy az üvegházi termesztés lehetőséget nyújt a helyi élelmezésbiztonság és a szegénység enyhítésére a globális délen.

Az üvegházak ellenőrzött környezetüknek köszönhetően számos jelentős előnyt kínálnak a magasabb és stabilabb terméshozam, a hatékony öntözőrendszerek, a műtrágyák és tápanyagok pontosabb adagolása, valamint a jobban ellenőrizhető termésminőség formájában.

Negatív következmények

Az éremnek azonban van egy másik oldala is – és ezt jobban meg kell értenünk, állítja Marianne Nylandsted Larsen egyetemi docens és társszerző.

„Nagyon keveset tudunk az üvegházhatást okozó növénytermesztés környezeti és társadalmi következményeiről a globális déli országokban. Tudjuk azonban, hogy ezek közé tartozhat a vízkészletek túlzott kiaknázása, a magas energiafogyasztás, a talajvíz növényvédő szerekkel és műtrágyákkal való szennyezése, a talajleromlás és a műanyaghulladék. Emellett a munkakörülményeket is gyakran kritizálják.”

Következésképpen az ágazat politikai szabályozásával foglalkozni kell, főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban, amelyek a teljes terület 70-80%-át teszik ki. A kutatók remélik, hogy a feltérképezés kiindulópontként szolgál az üvegházi termesztés következményeivel kapcsolatos tanulmányokhoz.

Top 10 ország

…amely a legnagyobb arányban részesedik az üvegházhatást okozó gázkibocsátásból:

  • Kína (60,4%)
  • Spanyolország (5,6%)
  • Olaszország (4,1%)
  • Mexikó (3,3%)
  • Törökország (2,4%)
  • Marokkó (2,3%)
  • Dél-Korea (1,8%)
  • Japán (1,7%)
  • Hollandia (1,4%)
  • Franciaország (1,3%)

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Digitális megoldás az optimális üvegházi klíma eléréséhez

2023. január 31. 11:36

Az SBE rendszer egy – a kertészeti ágazat számára kidolgozott – digitális megoldás, amely az optimális üvegházi klíma elérésére és az üvegházi folyamatok javítására használható.

100 hektáros üvegházi projekt Szaúd-Arábiában

2024. május 3. 15:10

100 hektáros területen épülhet hidroponikus rendszerű üvegház Szaúd-Arábiában, hogy az ország élelmiszer-biztonságát növeljék.

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

2023. február 28. 10:09

A Gearbox olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.