Terményárak
Terményárak

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

Agrofórum Online

Alapvetően csökkentek a szerdai kereskedési napon az árak a terménypiacokon, egyedül a kukorica drágulása jelentett kivételt Amerikában és Európában is.

Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a szójabab 1,7 százalékkal, a repce pedig 2,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Közben a kukorica ára 0,4 százalékkal emelkedett. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a kukorica pluszban zárt.

A gabonakereskedők készülnek az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közelgő jelentésére, amely megmutatja, hogy az időjárás általában véve kedvezően hatott-e a termésre az elmúlt hetekben. A legyengült Beryl hurrikán maradványai áthaladtak a termőterületeken, és a múlt hónapban az északi részeken növekvő áradások voltak tapasztalhatók.

Az Egyesült Államokban a búza termése jobb lehet a korábban vártnál a szakértők szerint, ez árcsökkenést okozott az árupiacokon.

Sokan fogadtak csökkenésre

„A piacon mindenki a pénteki jelentésre várt” – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting munkatársa. A kereskedők arra számítanak, hogy a jelentés további nyomást gyakorol a határidős ügyletekre, de Setzer arra figyelmeztet, hogy a befektetési alapok kereskedőinek nagy short, azaz árcsökkenésre spekuláló pozícióival „még egy semleges jelentést is követhet bikapiaci, azaz áremelkedést hozó reakció”.

Trump és Kína

A kereskedők és az elemzők aggódnak amiatt, hogy egy esetleges második Trump-adminisztráció fokozza az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültséget – hasonlóan ahhoz, ami a 2018-as kereskedelmi háborúnál történt.

A Trump által a kampányban megígért új vámok Kínával szemben Kína válaszlépéseit váltják ki és az ázsiai ország az egyik legnagyobb amerikai mezőgazdasági vásárló.

A határok feszegetése

A kukorica továbbra is csökkenő tendenciát mutatott napközben, mivel az elemzők szorosan figyelemmel kísérik a hosszabb távú időjárás-előrejelzéseket – és a rekordot döntögető amerikai kukoricatermés növekvő lehetőségét.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdálkodók nem szeretik a jelenlegi árakat, de igazán kedvezőtlen lehet egy lehetséges áresés, amely bekövetkezhet, ha augusztus elejéig nem lesz időjárási probléma” – mondta Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage munkatársa. Estére enyhe pluszba fordult a kurzus.

Hasonló trendek

Európában a malmi búza 5,25 eurós mínusz után 220,75 euróba, a kukorica 0,5 eurós árnövekedést követően 216 euróba, a repce 5 eurós lejtmenet hatására 477 euróba, a takarmánybúza pedig 0,7 angol fontos mínusz után 196,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullámvasútra került a szójabab

2024. szeptember 7. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a kukorica és a repce azonban olcsóbb lett.

Véget ért a rali a búza piacán?

2024. szeptember 6. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.

Szabadesésben a repce ára

2024. szeptember 5. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce itt is olcsóbb lett.

Kisebb lehet a globális búzatermés a gyenge francia adatok miatt

2024. szeptember 4. 15:40

A havi frissítésű gabonapiaci jelentésben 799 millió tonnára prognosztizálták a globális búzatermelést, ami alacsonyabb a korábbi 801 milliós előrejelzésnél.

Az amerikai időjárás miatt drágulnak az agrártermékek

2021. június 9. 06:10

Európában is vevői fölény alakult ki, hiszen a repce, a kukorica és a takarmánybúza is többe került, mint előző nap.

Újdonság a Syngenta őszi búza fajtakínálatában 2023-tól – fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

2023. július 3. 06:34

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehet okunk panaszra téli feltöltőcsapadék és tavaszi indító esők okán, már már ideális feltételek között fejlődhettek eddig az állományok. Inkább az enyhe tél okozta levélbetegségek és kártevő nyomás, illetve a bedőlő terményárak okozhatnak nyugtalanságot a gazdáknak.

Az orosz gabonaexport 2023/24-ben visszaeshet a 2022/23-as rekordszintről

2023. július 10. 08:03

A most véget ért szezonban a legnagyobb orosz gabonaimportőr Egyiptom volt 11,92 millió tonnával és Törökország 10,25 millió tonnával.

Vegyes hangulatban mennek hosszú hétvégére a gabonakereskedők

2020. február 15. 10:47

Hétfőn az Elnökök napja miatt az árutőzsde mellett mind a kötvény-, mind a részvénypiacok zárva tartanak majd.