Gépinfo

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

Agrofórum Online

A világ egyik legarchaikusabb, egyben legütőképesebb terepjárója, a Toyota Land Cruiser 70-es széria néhány éve a modernizálódás útjára lépett. Az az állomás azonban, amihez ennek kapcsán most eljutott, komoly veszteséget jelent nem csak a vevők, de szinte a világ össze autórajongója számára.

Jövőre lesz negyvenéves a Toyota Land Cruiser 70-es szériája. A modell pályafutása javát jelentős módosítások nélkül élte meg, ám az utóbbi években külső – leginkább jogalkotói – nyomásra komoly változásokon esett át. Megújult a külseje, modern vezetőtámogató biztonsági funkciók jelentek meg a fedélzeten, és kapott egy új, 2,8 literes dízelmotort – azt a jól ismert négyhengerest, amely a Hiluxtól kezdve a Land Cruiser Pradóig számos alkalommal bizonyította már alkalmasságát.

Papíron előrelépés

A típussal kapcsolatos, legújabb hír papíron szintén előrelépést jelent, hiszen jelentősen javult a modellmix károsanyag-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási átlaga. Ennek azonban nagy ára van: az a 4,5 literes, V8-as dízelmotor (1VD-FTV), amely 2007-ben jelent meg a modell kínálatában, végleg feladja pozícióját, és átpöfög az „örök olajmezőkre”.

Dél-Afrikában még kapható

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a V8-as erőforrást nem vonja ki minden piacáról a Toyota. Dél-Afrikában például továbbra is rendelhető, de Japán után most Ausztráliában is törölték a választható típusok közül. Ez a folyamat pedig általában öngerjesztő: minél kevesebb piacon kapható egy termék, annál több érv szól amellett, hogy végleg beszüntessék annak gyártását.

Lassan 40 éve van a piacon a Toyota Land Cruiser 70-es szériája
Lassan 40 éve van a piacon a Toyota Land Cruiser 70-es szériája

Hosszú várólista

Az ausztráliai bejelentés valójában csak formalizált egy régóta fennálló állapotot: noha messze a V8-as volt a legnépszerűbb verzió, a motorból régóta képtelen volt elegendőt gyártani a Toyota, a várólista sokak fájdalomküszöbét meghaladta. Az ausztrál képviselet most ígéretet tett ügyfeleinek, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljesítsék a beragadt megrendeléseket. Ez azonban nem csak rajtuk múlik.

Módosítják a kézi váltót

Érdekesség, hogy miközben a 4.5 V8-as dízel eltűnik, a hozzá társított kézi kapcsolású sebességváltó megmarad: a korábban csak automatával kínált 2,8-ashoz társítják. Ehhez persze módosítani kellett az első három fokozat áttételét, hiszen a soros négyhengeres motor kis fordulatszámon jóval kevésbé nyomatékos, mint az öblös V8-as volt.

Fotó: Toyota

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

Az új Toyota Land Cruiser: hagyomány és modernitás ötvözete

2024. július 27. 12:10

Az új Toyota Land Cruiser terepjáró az előd modellek formavilágát örökölte, és a modern technológiai és dizájnelemek teszik még kifinomultabbá.

Ismét bizonyított a Toyota Land Cruiser: szinte lehetetlen elpusztítani

2023. november 8. 08:10

Egy súlyosan sérült, 70-es sorozatú pickup annak ellenére ment el lábon a szervizbe, hogy úgy nézett ki, mintha egy roncstelepről szabadult volna.

Itt a Toyota Land Cruiser legújabb generációja

2018. április 9. 11:40

Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a világ legkeményebbnek tartott terepjárója, a legendás Toyota Land Cruiser továbbra is egyedinek számít saját szegmensében.