Életmód

Kellemetlen vendég az ágyi poloska, így előzheti meg

Semmelweis Egyetem

Évszaktól függetlenül is terjed, de az idegenforgalom élénkülése miatt nyáron, főszezonban ugrik meg leginkább az ágyi poloskák száma. A tiszta környezet nem jelent védelmet a rovarok ellen, bizonyos folyamatok optimalizálásával ugyanakkor csökkenthetjük az ágyipoloska-fertőzés kockázatát.

Szaporodásuknak kedvez a gyakori vendégváltás, akik az ágyi poloskát más szálláshelyekre és otthonaikba hurcolják. Ezért a nyári utazási és fesztiválidőszak alatt nagyobb elővigyázatosságot és fertőzés észlelésekor annak azonnali jelentését javasolja a Semmelweis Egyetem közegészségügyi szakértője.

A vérszívó valóban az ágy környékét kedveli

Utazás során poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában; az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra.

A ruhákat zsákoljuk be, a szennyest tegyük külön zsákba. „Az ágyi poloska mozgáskörzete a vérszívás helyétől számítva körülbelül 1-3 méter. A természetben nincs energiapazarlás, ezért olyan helyre bújik el, ahová könnyen visszatérhet, s amit egy alaposabb átvizsgálással mi is felfedezhetünk” – magyarázza Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője.

„Nézzünk fotókat, hogy felismerjük és el tudjuk különíteni más rovaroktól. Figyeljünk a ráutaló jelekre; például apró, barnás pöttyökre (ürülék), melyek nem elszórtan, hanem koncentráltan, jellemzően a matracon, az ágyneműtartóban, résekben találhatók. Levedlett bőr, peték vagy a már elpusztult rovar is jelezhetnek fertőzést” – teszi hozzá.

Otthon mindent nézzünk át és azonnal mossunk ki!

Hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban. Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a (tiszta) ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra.

Az ágyi poloska a nyugvó embert keresi Vérszívása szinte észrevétlen, csípése nem mindig jár tünetekkel. A csípés megjelenése, kinézet, s ennek megfelelően kezelése egyénenként változik.

„Azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakul bőrtünet, mivel így kiderül a fertőzés ténye” – mondja a szakértő.

Ha megtörtént a baj, hívjunk szakembert!

„Fontos, hogy változzon a közgondolkodás, amely az ágyipoloska-fertőzést higiéniai problémaként azonosítja. A fertőzött személyek ugyanis gyakran titkolják a problémát, nem értesítik a lakókat vagy az üzemeltetőt” – hívja fel a figyelmet Paulovkin András.

Legeredményesebben a rovarirtó szerek pusztítják el az ágyi poloskát. A vegyszeres kezelés mellett hatékony lehet a gőzölés. A magas hőmérséklet ugyanis a rovar valamennyi alakját, a petéket is elpusztítja, ellentétben a vegyszerekkel, melyek többsége érintőméreg, s így nem jut át a peték kemény falán. 

A szakemberek által beltérben használt irtószerek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre. Hatásuk körülbelül három hónap elteltével csökken, ezért szálláshelyeken az évi két alkalommal előírt vegyszeres irtás sem nyújt feltétlen védelmet a poloskák ellen.

Az elmúlt években a rovarirtó-szereket érintő szabályozás változása a hatóanyagok beszűkülését eredményezte. Ez akkor jelent problémát, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, mivel az adott vegyszerrel szemben ellenálló egyedek szaporodnak. Ezek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami végeredményben az adott vegyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet, magyarázza Paulovkin András.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Az elektromos lakóautóval teljesen ingyen lehet utazni, nyaralni

2023. szeptember 20. 14:10

A lakóautós utazás, természetjárás egyre nagyobb divat újra. Még gyorsabb terjedésében segíthet, hogy ezen a téren is megjelent az elektromos hajtástechnika.

A szigorodó növényegészségügyi előírások az összes külföldről hazautazót érintik

2019. szeptember 4. 09:02

Bizonyos növényeket, a fokozott kockázatra való tekintettel, már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból (pl. vetőburgonya, szőlőoltvány, leveles citrom), míg mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött.

Növényt hozna haza a külföldi nyaralásról? Nem érdemes!

2024. június 10. 16:10

A messzi tájakról nem csak egy szép, egzotikus növényt, hanem akár számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba.