Zöldség-Gyümölcs

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

Agrofórum Online

Új termelőket keres a MyFarm, leginkább a Dunántúlon és Pest vármegyében. A cél az, hogy az ország minél több pontján elérhető legyen a zöldségkosarak házhoz szállítása.

A vállalat tervei között szerepel egy központi logisztikai rendszer létrehozása is. Ezzel tovább könnyítené a gazdálkodók munkáját, és lehetővé tenné, hogy kizárólag a termeléssel foglalkozhassanak.

Az öt kertet üzemeltető MyFarm közösségi kertmodelljének alapja a közvetlen együttműködés a termelők és a vásárlók között, kihagyva az értékesítési láncból a kereskedőket.

Ez a modell számos előnyt kínál mindkét fél számára. A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron. A termelők számára pedig biztosított a stabil és kiszámítható jövedelem, mivel a vásárlók előre kifizetik a szezonra bérelt parcellákat. A gazdák ezen a földön megtermelik a zöldséget, amit aztán heti vagy havi rendszerességgel juttat el a cég a fogyasztókhoz.

Hobbinak indult

Kövesdi Gábor, a MyFarm alapítója pár évvel ezelőtt hozta létre a céget, aki, mint azt nyilatkozta, elsősorban édesapjának szeretett volna munkahelyet teremteni ezzel a vállalkozással, csak később ismerte fel abban rejlő üzleti lehetőséget.

A tavalyi évben pörögtek fel az események, amikor a befektetők számára is kezdett érdekessé válni a növekvő kosárközösség. Az alapító elsősorban olyan befektetőt fogad szívesen, aki nem csupán pénzügyi befektetést, de pl. szakmai tudást, innovációt is hoz magával.

Ez a személy Balogh Péter „Petya” lett, aki egy korábbi start-up-ban már támogatta Kövesdit. Az erősités ezzel nem ért véget, hiszen ezt követően Kercsmár András, az első hazai, franchise-alapon működő McDonald’s tulajdonosa csatlakozott a csapathoz, és jelölte meg az irányt.

Ez pedig nem volt más, mint a modellváltás, majd a külföldi értékesítés. A modellváltás eredmény az, hogy nem a gazdák szállítják ki a termékeiket, hanem ezt felváltja a MyFarm franchise logisztikai rendszere.

Ennek a modellnek várhatóan az is az előnye lesz, hogy a gazdák sikeresebben tudják érdekeiket érvényesíteni, így a magokat, a palántákat és a bio permetszereket a jelenleginél jóval kedvezőbb áron is beszerezhetik. 

Más, mint a legtöbb kosárközösség

A MyFarm abban tér el a legtöbb kosárközösségtől, hogy a vállalat folyamatosan támogatja a termelőket, szakmai, marketing és értékesítési segítséget nyújt számukra. Így azoknak csak a termeléssel és a kiszállítással kell foglalkozniuk, ezzel jelentősen hozzájárul a gazdák sikeréhez és a vállalat növekedéséhez.

Hasonlóan működő modellek külföldön jól ismertek, az USA-ban például a Community Supported Agriculture (CSA) modell hasonló elveken működik, és nagy népszerűségnek örvend. Franciaországban az AMAP (Association pour le maintien d’une agriculture paysanne) modell terjedt el, amely ugyancsak a közvetlen termelői és vásárlói együttműködésre épít.

Akár nemzetközi piacokon is

Mint megtudtuk, a MyFarm célja, hogy a jövőben nemzetközi piacra is kilépjen, de először a hazai termelési hálózat bővítésére koncentrál.

A MyFarm operatív vezetője, Matus Dóra szerint a házhoz szállított zöldségek iránti kereslet dinamikusan nő, különösen Budapest környékén, ahol jelenleg kétszer annyi megrendelést is ki tudnának elégíteni, mint amennyi kapacitásuk jelenleg van. Érthető hát, hogy leginkább ebben a térségben várja a cég a termelők jelentkezését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Elgondolkodtató: a vegyszerek együttes hatását nem veszik számításba a jogalkotásnál

2023. augusztus 18. 13:40

Az egyes mezőgazdasági termékekben, így a zöldségekben, gyümölcsökben engedélyezett vegyszerhatárértékek, köztük a különböző gyom-, gomba- és rovarirtók maradványainak szabályos mennyisége aszerint kerül megállapításra, hogy mekkora adag jelent veszélyt az egészségre, amennyiben kizárólag az adott élelmiszerből, kizárólag az adott vegyszer maradványa terheli szervezetünket.

Az élelmiszercímkék sötét titkai

2023. augusztus 29. 16:10

Mitől bio egy termék? És mitől természetes? Bízhatunk-e az organikusnak feltüntetett termékekben, és egyáltalán, ki ellenőrzi mindezt? Mert ha minden annyira ellenőrzött, miért van ennyi beteg ember, és miért vannak tele az élelmiszerek „szeméttel”?

Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

2019. május 29. 08:58

Az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat, köszönhetően az újabb pályázati kiírásnak és a kedvező Agrárminisztériumi döntésnek is. Azonban még így is gyorsabb a fogyasztók bioélelmiszerek iránti igénye, mint az ökoterületek növekedési üteme. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, amelynek keretéből több hazai gazdálkodó plusz forrást nyert.

Csipkebogyó-termesztés 150 hektáron, biogazdálkodással

2023. május 27. 07:37

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági vállalkozásnak.