Agrárgazdaság

Több mint 50 milliárd dollár az ukrán mezőgazdaság háborús kára

Agrofórum Online

A rendkívüli összegről Denisz Marcsuk, az Összukrajnai Agrártanács (VAR) elnökhelyettese számolt be a „Háború, hőség, leállások. Hogyan működik jelenleg az ukrán agrárszektor?” című tájékoztatóján az Ukrán Médiaközpontban.

„A veszteségek óriásiak, hiszen a több milliárd dollárra rúgó közvetlen és közvetett károk mellett a mezőgazdasági infrastruktúrában keletkezett károkat jelenleg több mint 50 milliárd dollárra lehet becsülni” – mondta Marchuk.

Hangsúlyozta, hogy az ellenség intenzív célzott támadásokat hajt végre a földek ellen, hogy tönkretegye a termést. Az olyan régiókban, mint Dnyipropetrovszk, Odessza, Herszon, valamint a Donyecki és Luhanszki terület, ahol folyamatos az ágyúzás, rendszeresen hajtanak végre ezt a célt szolgáló támadásokat is.

„A Herszon régióban számos olyan eset van, amikor az oroszok drónokkal szándékosan égetik fel a termést. Azok az emberek, akik 100-400 hektárnyi földjükön gazdálkodnak, egyszerre 20-30 hektárnyi termésnek kénytelenek búcsút mondani, ami számukra hatalmas mennyiség” – tette hozzá a szakértő.

Tarasz Viszockij megbízott agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter korábban kijelentette, hogy Ukrajna mezőgazdasági ágazatát az átfogó támadás első két évében több mint 10 milliárd dolláros közvetlen kár érte.

Arról korábban az Agrofórum is beszámolt, hogy Oroszország hadizsákmánynak tekinti a megszállt területeken talált ukrán gabonát és elszállítja. Ezzel a módszerrel már több millió tonna termény került az oroszokhoz, akik aztán a sajátjukként adják tovább a zsákmányt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ pénteken tárgyal a gabonatermékekről

2023. május 5. 07:36

Törökország, Oroszország, Ukrajna és az ENSZ technikai személyzete pénteken találkozik, hogy megvitassák az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást.

Esőzések nehezítik a gabonaszállításokat

2021. május 4. 05:03

A rossz időjárás befolyásolta az odesszai, a Mikolajiv és a Reni kikötők aktivitását.

Erdogan szerint hamarosan újraindulhatnak a fekete-tengeri gabonaszállítások

2023. szeptember 5. 08:10

Erdogan szerint Ukrajnának enyhítenie kell az Oroszországgal szembeni tárgyalási pozícióját a megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalásokon.

Ukrajna gabonaexportja eléri a 2 millió tonnát

2024. augusztus 1. 13:10

A gabona és az olajos magvak együttes exportja Ukrajnából 2024/2025-ben körülbelül 60 millió tonnát tesz ki. A kukoricatermés 30-35%-kal csökkent.