Terményárak

Chicago kimaradt a globális vérengzésből, Európában kemény mínuszok jöttek a terménypiacokon

Agrofórum Online

Amerikában inkább drágulást, míg Európában jobbára mínuszokat lehetett látni a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,5 százalékkal, a kukorica 1,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,4 százalékkal drágult, miközben a repce 0,3 százalékkal került kevesebbe, mint pénteken. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is olcsóbb lett, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

A határidős kurzusok gyengüléssel kezdték a kereskedési napot, mivel a globális részvénypiacok eladási hulláma a nyersanyagoknál is erősen érződött, de kereskedési nap végére fordulatot alakult ki. Elemzők szerint a részvényeket elhagyó pénz részben a gabonafélék árait támogatta.

Kínai rendelések

A szójabab a legnagyobb növekedést érte el, amit az támasztotta alá, hogy a múlt heti megerősített magáneladásokat követően több kínai vásárlásra számítanak az amerikaiak.

„Kínának valóban az Egyesült Államokból kell vásárolnia a szójabab egy részét, és valószínűleg hamarosan többet fognak vásárolni” – elemezte Naomi Blohm, a Total Farm Marketing munkatársa egy jelentésében.

Kukorica

A kukorica teljesítette a legjobban az exportcélokat az augusztus 1-jén zárult héten, a mennyiség 1,21 millió tonnára nőtt az előző heti 1,07 millió tonnáról, jelentette az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

A búza exportja 453 904 tonnáról 440 888 tonnára, a szójabab kivitele 408 582 tonnáról 261 203 tonnára esett vissza. A 2024/25-ös gazdálkodási évben a mai napig a kukorica exportja 36%-kal, a búzaé 16%-kal, a szójababé pedig 15%-kal csökkent.

„A kukoricaexport adata nagyon jó volt, a szójabab pedig lehetett volna egy kicsit jobb is” – mondta Terry Reilly a Marextől.

Viharfigyelő

A Debby hurrikán a floridai Big Bend régióban ért partot, és trópusi viharként tör be a szárazföld belsejébe.

„A Debby a karolinai termést károsítja, és rontja a termés minőségét, mielőtt lassan észak felé nyomul – áll az AgResource jelentésében. – Karolina mellett Georgia érintheti a legsúlyosabban.”

Árelőny

Az egyik oka annak, hogy a gabonákat „bizonyos mértékben” elkerülték a piaci eladásokat, az lehet, hogy eléggé megbüntették őket már korábban, elemezte John Payne, az Advance Trading munkatársa egy jelentésében. A soros művelésű növények történelmileg olcsók a részvényekhez képest.

Európát nem kímélték

Európában a malmi búza 4 eurós mínusz után 215,75 euróba, a kukorica 3 eurós árcsökkenést követően 203 euróba, a repce 18,5 eurós lejtmenet hatására 453,75 euróba, a takarmánybúza pedig 1,85 angol fontos plusz után 192,05 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

A búza drágult az ukrán előrenyomulás, a geopolitikai fejlemények miatt

2024. szeptember 12. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Második napja drágul a szójabab

2020. május 6. 08:03

A szójabab kereskedői újabb kínai eladásokban bíznak, annak ellenére, hogy egyre többen tartanak attól, hogy kiújulhat a vámháború Washington és Peking között.

Tíz százalékos mínuszban az ukrán gabonaexport

2020. szeptember 21. 08:02

A mennyiség csökkenését elsősorban a kukorica értékesítésének csökkenése okozta, ez 612 000 tonnára mérséklődött, az előző szezon ugyanezen időszakában ez az adat még 1,9 millió tonnát mutatott.

Hét éves csúcsra ért a szójabab ára

2021. március 9. 05:45

Az amerikai szójabab-határidők csaknem hét éves távlatban a legmagasabb szintet érték el hétfőn.

Az USDA jelentésének hatására emelkedtek az árak

2022. április 9. 10:13

Európában mind a négy kiemelt agrártermék drágult, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza is.