Gépinfo

Ez a vetőgép akár a feje tetejére állítva is precízen helyezi le a magokat

Agrofórum Online

Hogyan garantálja a John Deere a szemenkénti vetőgépei pontosságát, akár 15 fokos lejtő esetén is? Nincs nagy titok, csak rengeteg jó ötlet.

Nemcsak Magyarországon, de az Egyesült Államokban is egymást érik nyáron a gyakorlati szántóföldi bemutatók. Az egyik legnevesebb az Ag Progress Days, ahol 10 év kihagyás után most úgy érezték, hogy ismét időszerű a kukoricavetőgépeket a fókuszba állítani.

Az augusztus 13–15. között tartandó demó egyik központi darabja a 16 soros John Deere 1775NT ExactEmerge szemenkénti vetőgép lesz. Ez a kialakítása, tömege révén szélsőséges viszonyok között is pontos vetést és egyenletesen kelő növényállományt biztosít hagyományos és csökkentett menetszámú talajművelés esetén, sőt akár direktvetésben is.

A vetés még nagy (10 mph, vagyis 16 km/h) munkasebességnél is pontosan elvégezhető, nagy termelékenységet biztosítva. A vetősorok száma a fentebb említett 16 mellett 12 vagy 24 is lehet. A csukható vázas vetőgép teljesítményigénye nagyjából 250 LE.

Működési elvét a cikk végén lévő videó szemlélteti. A rendszer egyik lelke a kefeszalag, amely nem engedi szabadon esni a magokat, hanem egészen a magárokig szállítja azokat. Fentebb minden vetőmag áthalad egy szenzor előtt, amely ellenőrzi, hogy a magok folyamatosan, egymástól egyenlő távolságban indulnak-e a talaj felé, így elkerülhető a dupla vetés vagy a kihagyás.

A vetőgép akár 15 fokos lejtőkön is precízen adagol. A pontosságot két, egymástól független 56 voltos elektromotor is garantálja: az egyik az adagolót hajtja, a másik a kefeszalagot, így a sebességarányos kijuttatás is egyszerűen megvalósítható.

Az ExactEmerge további előnyei közé tartozik, hogy hihetetlen mértékű talajkövetésre képes. Bármilyen magméret, magforma esetében precízen működik, és ehhez semmiféle mechanikai beállításra, utánállításra nincs szükség.

Bizonyos régebbi John Deere vetőgépek (a 2005-nél újabb 1770NT CCS és 1790 modellek, illetve a 2012-nél újabb DB Series vetőgépek) is átalakíthatók ExactEmerge változattá a külön is kapható kiegészítő csomag révén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó

„Ha Väderstad, akkor nincs megoldhatatlan helyzet” - Battonyán még chiamagot is vetett a Rapid

2022. március 3. 09:56

Ha a Väderstad gyártana ekét, abból is a svédet választaná. Véleménye szerint a Tempo vetőgép ott kezdődik, ahol az összes többi vetőnek vége, legyen szó minőségről, tőtávról, mélységtartásról. Fosztó Timotity Gábor 15 éve még azt sem tudta, hogy az őszi búzát ősszel vetik, mára viszont a Battonya környékén gazdálkodók adnak a szavára. 300 hektáron termel, 20 hektáron biogazdálkodik is Békés megyében. Vetett már chiamagot, a máriatövis pedig állandó növényük. Február legelején egy esős, saras napon kerestem fel, hogy a Väderstad gépeiről beszélgessünk.

AMAZONE: Precea Performance Tour – Valós tapasztalatok a gyakorlatból

2022. október 22. 07:38

A Performance Tour keretében az AMAZONE betekintést nyújt a Precea mindennapi munkájába, különböző mezőgazdasági struktúrákban és termelési módokban.

Gyomfelismerő rendszert és szemenkénti vetőgépet is díjaztak a kiállításon

2023. április 21. 14:41

Kiosztották Hódmezővásárhelyen a közelgő állattenyésztési kiállítás díjait, az AXIÁL Kft.-t többel is kitüntették.